مقاله ها
1402/12/07

جهل بر آینده، اراده الهی است

یمحوااالله ما یشاء و یثبت و عنده ام الکتاب

خداوند هرچه را بخواهد محو، و هرچه را بخواهد اثبات میکند و "امالکتاب" (لوح محفوظ) نزد اوست.

رعد، 39

توضیح

بنابر آیات و روایات، خداوند اراده فرموده تا خلائق با جهل به حوادث آینده زندگی کنند تا بـه ضـروریات زنـدگی خود توجه کنند، چون اگر عالم باشند دیگر هدایت اسباب عادی را نخواهند پذیرفت و دو اصل اساسی زندگی کـه همان خوف و رجا است از اعتبار میافتد و تلاش برای زندگی و سازندگی آینده متوقف خواهد شد.

تفاسیر

المیزان ج11 ،ص 521 :زراره از حضرت ابیجعفر(ع) روایت کرده که فرمود: علیابنالحسین همـواره مـیگفـت اگر آیهای از کتاب خدا نبود، هر آینه شما را به آنچه که بوده و آنچه که تا قیامت خواهد شد خبر میدادم؛ پرسیدم کدام آیه؟ فرمود: آیه یمحواالله ... آری اگر حوادث آینده به طور کامل برای آن ها (انسانها) هویدا و مشکوف شود، این غرض الهی که ادامه زندگی عادی بشر است، فاسد میشود؛ و شده است که امام از آینده خبر ندهد.

نور ج 9 ،ص 293 :حضرت علی علیهالسلام ذیل آیه فرمودند: "من قدم الی قدم" یعنـی انسـان یـک گـام کـه برمیدارد، از گام آینده خود خبر ندارد.

فتوحات گذشته باعث غرور و غفلت از آینده نشود

و مارمیت اذ رمیت ولکن االله رمی و لیبلی المومنین منه بلاءً حسناً

واین تونبودی(ای پیامبرکه خاک و سنگ به صورت آنها) انداختی بلکه خدا انداخت! و خدا میخواست مؤمنان را بهاین وسیله امتحان خوبی کند

انفال / 17

توضیح

در منطق اسلام نگاه به گذشته در صورتی ستودنی است که به عبرت آموزی و کسب تجربـه بیانجامـد والا غـرق شدن و سرمست گشتن در فتوحات و کامیابیهای گذشته، غالباً منجر به عدم برنامـه ریـزی صـحیح بـرای آینـده میشود. قرآن با بیان این مطلب، به جامعه ی اسلامی هشدار میدهد که اگر در گذشـته پیـروزیهـایی بـه دسـت آورده اید، به واسطه ی عنایات الهی بوده و اگر به تداوم این پیروزی ها در آینده میاندیشید، آنهـا را تـابع مشـیت الهی بدانید و انگیزه خود را برای آینده خالص و الهی بگردانید.

تفاسیر

المیزان ج7،ص116" :بلاء" در اصل به معنای آزمایش کردن است منتهی گاهی بوسیله نعمت هاست که آن را "بلاء حسن" میگویندوگاهی بوسیله مصیبت ها و مجازات هاست که به آن "بلاءسیء" گفته میشود، چنانکه درباره بنی اسرائیل مـیخـوانیم: "وبلوناهم بالحسناتوالسیئات".

خدا میخواست در این نخستین برخورد مسلحانه ی مؤمنان با دشمنان نیرومند (جنگ بـدر)، طعـم پیـروزی را بـه آنها بچشاند و نسبت به آینده امیدوار و دلگرم سازد . این موهبت الهی آزمونی برای همه آنها بـود، ولـی هرگـز نباید آنها از این پیروزی نتیجه منفی بگیرند و گرفتار غرور شوند، دشمن را کوچک بشمرند، خودسازی و آمادگی را فراموش کنند و از اتکای به لطف پروردگار غفلت نمایند ... و در آینده نیز خدا بر طبق نیات و میزان اخـلاص و اندازه ی  پایمردی و استقامت مسلمانان با آنها رفتار خواهد کرد.

.انسانهای ملکوتی تصرف در آینده دارند

رب لاتذر علی الارض من الکافرین دیاراً انک ان تذرهم یضلوا عبادک و لایلدوا الا فاجراً کفارا

پروردگارا! احدی ازاین قوم بی ایمان را روی زمین مگذار! چراکه اگر بمانندبندگان توراگمراه میکنند،ونسل آینده ی آنها نیز جزکافر و فاجرنخواهد بود

آیات 79 تا 82 سوره کهف که در خصوص ماجرای حضرت خضر(ع) و حضرت موسی(ع) و آینده نگری خضر(ع) بود.

نوح، 27

و اذن فیالناس بالحج یأتوک رجالاً و علی کُلّ ضامریاتین من کل فج عمیق

و مردم را دعوت عمومی کن به حج تا پیاده و سواره بر مرکب های لاغر از هر دوری به سوی تو بیایند.

حج، 27

توضیح

در بسیاری از آیات قرآن کریم، به این مطلب برمی خوریم که انسانهای ملکوتی (از انبیاء و ائمه گرفته تـا اولیـاء) در مکان و زمان تصرف دارند. آنها به اذن خدا میتوانند آینده را پیشبینی کرده و در سیر جریانات آن تأثیرگـذار باشند. همچنانکه در جریان نوح(ع) میبینیم که چون نسلهای بعدی را کافر و فاجر میدید بـه اذن خـدا زمینـه تغییر و تحول آنها را پدید آورد و حضرت خضر(ع) طی همراهی با موسـی(ع)، کارهـای عجیبـی انجـام داد کـه حاکی از علم او به آینده و قدرت تغییر در آن بود و همینطور ابراهیم(ع) که خداوند در اعلام آسمانی او نسبت بـه حج یک اثر فرازمانی قرار داد تا اعلام جهانی او در همه زمانها و مکانها تا ابد تأثیرگذار باشد.

تفاسیر

المیزان ج25،ص89 :در اینکهنوح از کجا فهمیدکه اینها دیگر ایمان نمیآورند، وعلاوه بر آن، بندگان خدا را که در آن محیط بودند گمراه میسازند، و از این گذشته نسل آینده ی آنان نیز فاسدو مفسداست ... "نوح" از روی مجـرای طبیعـی و محاسبات معمولی بهاین حقیقت رسیده بود، زیرا قومی که نهصد و پنجاه سال با مؤثرترین بیانات تبلیغ شوندو ایمان نیاورند امیدی به هدایشتان نیست و چون این گروه کافر ، اکثریت قاطع را در اجتماع داشتند و همه امکانات در اختیار آن ها بود طبعـاً برای اغوای دیگران کوشش میکردندو نسلهای آینده چنین قومی قطعاً فاسدبوده.

نور ج 8 ،ص 34 :فریاد امروز اولیای خدا، در آیندگان اثر خواهد کرد.

 #کاشی سنتی


©کلیه حقوق این سایت متعلق به کاشی سنتی رنجبران به شماره برند 333592 می باشد
طراحی و توسعه شرکت مهندسی بهبود سامانه فرا ارتباط