مقاله ها
1402/12/03

مشارکت نسلها در فتوحات و پیشرفتها

کتب االله لاغلبن انا و رسلی

خداوند چنین مقرر داشته که من و رسولانم پیروز میشویم.

مجادله، 21

و ان جندنا لهم الغالبون

و لشکر ما پیروزند.

صافات، 173

تفاسیر

نمونه ی ج 19 ص 190 :نوع دیگری از پیروزی داریم که پیروزی تدریجی در برابر دشمن در طول قرن هاست کـه گاه نسلی به میدان میآید و پیروز نمیشود، اما نسلهای آینده دنبال کار آنها را میگیرند و به پیروزی میرسـند (مانند پیروزی نهایی لشکر اسلام بر لشکر صلیبیون بعد از دویست سال)؛ این نیز پیروزی بـرای مجمـوع حسـاب میشود.

حفظ و تقدیم امانتها به نسلهای آینده

والذین هم لاماناتهم و عهد هم راعون

مؤمنون، 8

یا ایها الذین امنوا اتقواالله و لتنظر نفس ما قدمت لغد ....

ای کسانی که ایمان آورده اید از (مخالفت) خدا بپرهیزید و هر کس باید بنگرد تا برای فردایش چه چیز از پیش فرستاده

حشر، 18

توضیح

همانگونه که انسان موظف است تا بنگرد که چه چیزی برای آینده ی اخروی خـود پیشـاپیش فرسـتاده، مسـئول است تا ببیند که برای آینده ی دنیوی خود نیز (به صورت فردی، اجتماعی یا نسلی) چه چیزی تقدیم کرده است و خطاست که تنها در حال حاضر، بی اعتنا به آینده و خطرهای آن، زندگی کند زیرا در منطق اسلام حـال جزئـی از آینده است و او و نسل حاضر خواه ناخواه در مسیر آیندگان نقش دارند.

تفاسیر

نمونه ج 14 ،ص 199 :نعمتهای خدا هر یک امانتی از امانات او هستند ... کـه مؤمنـان در حفـظ و ادای آن هـا میکوشند. تا در حیاتند از آن پاسداری میکنند و به هنگام ترک دنیا آنها را بـه نسـلهـای برومنـد آینـده خـود میسپارند و چنین نسلی را برای پاسداری آن تربیت میکنند.

نمونه ج 2 ،ص 330 :انفاق و بخشش در راه خدا و کمک به نیازمندان همچون باغ خرمی است که هم خود انسان از ثمرات آن بهرهمند میشود و هم فرزندان او، در حالی که ریاکاری و منت و آزار، هم سبب محرومیـت خـود او میشود و هم نسلهای آینده که باید از ثمرات و برکات اعمال نیک او بهره مند گردند محروم خواهند شد و ایـن خود دلیل آن است که نسلهای آینده در نتایج اعمال نیک نسلهای گذشته سهیم هستند.

آیندهاندیشان تمدنها را میسازند و آنها را حفظ میکنند

و الباقیات الصالحات خیر عند ربک ثواباً و خیر امل

و باقیات صالحات (ارزشهای پایدار و شایسته) ثوابش نزد پرورگارت بهتر و امیدبخش تر است.

کهف، 46

توضیح

اصولاً، تمدن به دست کسانی آغاز شده، رشد میکند و می ماند که به آینده فکر میکنندو اعمال صالح و شایسته را برای آن به جا میگذارند. این افراد به نشر ارزشها، آبادانی شهرها و رونق صنایع کمک میکنند و چیزهایی بجا میگذارند که آیندگان از آن بهره میبرند. ملتی که بیشتر آنچه را به دست میآورد، مصرف میکندو بیشتر، تخریب دارد تـا سـازندگی، تمدنی ندارد و سرنوشت او فراموشی است؛ اما جامعه ای که عمل میکند و برای مانـدگاری خـود و آینـدگانش تـلاش و تولید میکند، سازنده و حافظ تمدن است. آنچنانکه در حدیث داریم: "برای دنیایت چنان بکوش و تلاش کن که گـویی تا ابدزنده خواهی ماندو برای آخرتت چنان کن که گویی فردا خواهی مرد."

تفاسیر

نمونه ج 12 ،ص 446 :گرچه جمعی از مفسران خواستهاند مفهوم "باقیات صالحات" را در دایره ی خاصـی ماننـد نمازهای پنجگانه یا ذکر ... و امثال آن محدود کنند ولی روشن است که مفهوم این تعبیر آنچنان وسیع و گسترده است که هر فکر، ایده، گفتار و کردار صالح و شایستهای که طبعاً باقی میماند و اثرات و برکاتش در اختیار افراد و جوامع قرار میگیرد را شامل میشود.

نمونه ج 12 ،ص 96 :ایبسا اسراف و تبذیر در منطقه ای از زمین باعث محرومیـت منطقـهای دیگـر شـود و یـا اسراف و تبذیر انسانهای امروز باعث محرومیت نسلهای آینده میگردد. آن روز که ارقام و آمار، همچون امـروز دست انسانها نبود، اسلام هشدار داد که در بهره گیری از مواهب خدا در زمین، اسراف و تبذیر روا مدارید.

 #کاشی سنتی


©کلیه حقوق این سایت متعلق به کاشی سنتی رنجبران به شماره برند 333592 می باشد
طراحی و توسعه شرکت مهندسی بهبود سامانه فرا ارتباط