مقاله ها
1402/12/01

حفظ دین و ارزشها برای نسلهای آتی

و اجعل لی لسان صدق فیالاخرین

و برای من در میان امتهای آینده، زبان صدق (و ذکر خیری) قرار ده.

ـ شعرا، 84

توضیح

آیه در راستای سلسله دعاهای حضرت ابراهیم(ع) است که از خداوند حکمت، پیوستن به صالحین، ورود در بهشت و ... را طلب میکند.

یکی از درخواستهای مهم او این است که خداوند جریان امور دنیا را به گونه ای قرار دهد تا در هر عصری بعد از او کسانی ظهور کنند که دعوت او را زنده نگاه داشته و شریعت او را ترویج کنند. در واقع، اشاره ی آیه به دغدغـه بزرگ پیامبری بصیر بوده که در عالیترین حد رهبری، به سرنوشت فکری و اعتقادی نسل های بعد از خود توجـه دارد به حدی که در ادعیه شخصی خود این مهم را از خداوند طلب میکند.

تفاسیر

المیزان ج1 ،ص 519 :ابراهیم ... منظورش ذکر خیر آیندگان نبوده بلکه منظورش این بوده که دعوت حقـ هاش در انسانهای آینده نیز باقی بماند و لسان صدقش همواره گویا بماند، نه اینکه بعد از او ذکر خیرش را بگویند

نمونه ج 15 ،ص 262 :آنچنان کن که یاد من در خاطره ها بماند و خط و برنامه من در آیندگان ادامه یابد، "اسوه" و الگویی باشم که به من اقتداکننده و پایه گذار مکتبی باشم که به وسیله آن راه تو را بیاموزند

نور ج 8 ،ص 332 :آیندگان را به حساب آورید و قضاوت آیندگان را در نظر بگیرید.

نور جلد 10 ،ص 38 :کلمه آخِر در زبان عربی به معنای پایان و آخَرین به معنای آیندگان است.

نگرانی (صالحان)از اوضاع نسلهای بعد

اذحضر یعقوب الموت اذقال لبنیه ما تعبدون من بعدی

در آن هنگام که یعقوب (در واپسین لحظات عمر) به فرزندانش گفت: "پس از من چه چیز را میپرستید؟"

ـ بقره، 133

توضیح

آیه، به یک نوع نگرانی مقدس از زبان حضرت یعقوب (خطاب به فرزندانش) اشاره میکند. معلوم میشود کـه در عالیترین نقطهی آینده نگری، نگرانی از وضعیت معنوی و اعتقادی نسل یا نسـل هـای بعـدی مطـرح اسـت کـه پیامبران ضمن وقوف بر این امر مهم، درس بزرگی به بشریت میدهند که در مقابل فرزنـدان و نسـل هـای آتـی احساس مسئولیت داشته باشند و ضمن توجه به نیازهای معیشتی آن ها، به نیازهای روحی و جسـمی ایشـان هـم توجه شایسته ای داشته باشند.

تفاسیر

نمونه ج 2 ،ص 464 :از آیه مورد بحث بر میآید که در وجود یعقوب به هنگام مرگ، آثار یک نوع ناراحتی و نگرانی از وضع آینده فرزندانش احساس میشد.

حضور نسلهای آینده در برنامهریزی (صالحان)

قال تزرعون سبع سنین دأباً فما حصدتم ... یعصرون

گفت: هفت سال با جدیت زراعت کنید و آنچه را درو کردید، جز کمی که میخورید، در خوشه های خود باقی بگذارید، پس از آن، هفت سال سخت میآید که آنچه را برای آن سالها ذخیره کرده اید میخورند جز کمی که ذخیره خواهید کرد. سپس سالی فرا میرسد که باران فراوانی نصیب مردم میشود و سالی پربرکت خواهد بود.

یوسف 49-47

توضیح

حضرت یوسف(ع)، در زندان مصر تعبیر حساب شده ای برای خواب آن زندانی ارایه کرد. در واقـع یوسـف(ع)، بـه عنوان یک رهبر از گوشه ی زندان برای آینده ی یک کشور برنامه ریزی کرد و یک طرح چند ماده ای حداقل برای 15 سال بعد به آنها ارایه داد و ما به وضوح حضور فرزندان و نسلهای آتی را در این نوع تصمیم گیری میبینیم.

تفاسیر

نمونه ج 10 ،ص 11 :سیاست اقتصادی یوسف(ع) در مصر نشان داد که یک اقتصاد اصیل و پویا نمی تواند همیشه ناظر به زمان حال باشد، بلکه باید آینده و حتا نسلهای بعد را نیز در بربگیرد، و این نهایت خودخواهی اسـت کـه ما تنها به فکر منافع امروز خویش باشیم و مثلاً همه منابع موجود زمین را غارت کنیم و هـیچ بـه فکـر آینـد گان نباشیم که آنها در چه شرایطی زندگی خواهند کرد. مگر برادران ما تنها همین ها هستند که امروز بـا مـا زنـدگی میکنند و آنها که در آینده میآیند برادر ما نیستند.

نور ج 7 ،ص 49 :آیندهنگری از اصول مدیریت است.

 نورج 6،ص91 :آینده نگری و برنامه ریزی بلند مدت برای مقابله با مشکلات اقتصادی جامعه، لازمه ی مدیریت کشور است.

المیزان ج 11 ،ص 261 :وقتی ما در کلام یوسف(ع)... دقت و تدبیر میکنیم مییابیم کـه زمینـه واسـاس گفتـار یوسف، پیشگویی و خبر دادن از آینده ایشان نبوده، و نخواسته دریچه ای به روی آیندهی ایشان باز کند تا بفهمند هفت سال فراوانی و هفت سال قحطی در پیش دارند، زیرا اگر منظورش این بود جـا داشـت مـثلاً بگویـد : یـاتی علیکم سبع مخصبات ثم یأتی من بعدها سبع شداد یذهبن بما عندکم من الذخائر: هفـت سـال فراوانـی بـر شـما میآید، آنگاه بعد از آن هفت سال قحطی میآید که آنچه را شما ذخیره کردهاید از بین میبرد.

 

 #کاشی سنتی


©کلیه حقوق این سایت متعلق به کاشی سنتی رنجبران به شماره برند 333592 می باشد
طراحی و توسعه شرکت مهندسی بهبود سامانه فرا ارتباط