در اقتصاد رقابتی و مبتنی بر بازار دنیای کنونی که با تحولات و تغییرات سریع و شتابان محیط بـین المللـی و گـذر از جامعـه صنعتی به جامعه اطلاعاتی و تغییر اقتصاد ملی به اقتصاى جهانی همراه است، از کارآفرینی(entrepreneurship )بـه عنـوان موتور محرّکه توسعه اقتصادى یاد می شود که می تواند سبب رشد و توسعه اقتصادى کشورها و افزایش بهره وری، ایجاد اشـتغال و رفاه اجتماعی گردد. کارآفرینی را عبارت از تشخیص فرصت ها و استفاده از منابع جهت پیاده کردن ایده ها در شـکل سـا زمان ها و مخاطرات برنامه ریزی شده، تعریف کرده اند. کارآفرینان کسانی هستند که فرصت هایی را تشخیص می دهنـد کـه در نظـر دیگران وضعیتی بغرنج یا آشفته جلوه می کند. کارآفرینی نماد کوشش و موفقیت در امور تولیدی، تجاری و خدماتی است. توانـایی کارآفرینان در بهره گیری از فرصت ها، نیروی آنها در نوآوری و ظرفیت آنان در قبال موفقیت به عنـوان «معیـار» و «شاخـصی» تبدیل شده است که «کارآفرینی» توسط آن سنجیده می شود.
اخلاق(Ethics)در وسیعترین نگاه، عبارت از قواعد و مؤلفه هایی است که ملاک انجام هـر فعـالیتی بـه شـیوه ای «قابـل قبول» قرار می گیرند. بطور مشخص تر، اخلاق نشانگر مجموعه ای از اصول است که نشان می دهنـد چـه چیزهـایی «خـوب و درست» و چه چیزهایی «بد و نادرست» هستند. مشکل اکثر تعاریف مربوط به واژه «اخلاق» در توصیف آن نیست، بلکه در شیوه بکارگیری و اجرای آن است. از اخلاق یا اخلاقیات به عنوان « خلق و خوی ها» و علم اخلاق را «دانش نیک و بـد» تعریـف بـه میان آمده است وآن را یکی از بخش های سه گانه فلسفه یعنی «حکمت عملی» می دانند کـه عبـارت اسـت از« تـدبیر انـسان برای چگونگی اداره امور خود یا دیگران». در دایره المعارف مصاحب علم اخلاق را شامل« بررسی و تعیین ارزش اعمـال انـسانی برحسب اصول اخلاقی» تعریف شده است. همچنین در دایره المعارف بریتا نیکا، اصطلاح اخلاق(Ethics)در مورد تئوری هـای مربوط به سیستم های ارزش های اخلاقی نیز به کار رفته است . در دایره المعارف مذکور، اخلاق بـه سـه شـاخه و یـا سـه رشـته تقسیم شده که عبارتند از: اخلاق نظری، اخلاق هنجاری، اخلاق کاربردی. اخلاق نظری یا فرا اخلاق(Ethics Meta )نیـز بـه موضوعات مرتبط با ماهیت مفاهیم و قضاوت های اخلاقی می پردازد. علاوه بر این اخلاق هنجاری یا دستوری( Normative) Ethics ضوابط و معیارهایی برای چگونه زندگی کردن فراهم می آورد و در آن خوب و بد، درست و نادرست و نظایر آن تعریف و چگونگی انتخاب بین آنها و راه درست عمل کردن را بر اسـاس قواعـد معـین بیـان مـی کنـد. اخـلاق کـاربردی( Applied Ethics )در واقع در ادامه اخلاق هنجاری است که در آن کاربرد تئوری های اخلاق هنجاری در اخلاقیـاتی نظیـر حقـوق بـشر، برابری نژادی و جنسیتی، عدالت و مسائل مشابه مورد بحث واقع می شود. اخلاق و رفتار حرفه ای، علی القاعده در شاخه اخـلاق کاربردی قرار می گیرد و حاوی یک نظام ارزشی است که بر اساس آن خوب و بد، درست و نادرست رفتار صـاحبان یـک حرفـه تعریف و بیان می شود .
کاشی تابلوهای قالیچه و گل مرغ
در این مقاله سعی نویسندگان بر آن است با استفاده از منابع و کنکاش در مبانی نظری دو مقوله «کارآفرینی» و «اخلاق» بـا تأکید بر «اخلاق کار آفرینی» و ارتباط بین آنها سخن به میان آید و حتی الامکان دربـاره چگـونگی ارتبـاط و تعامـل بـین آنهـا، بررسی و مطالعه لازم صورت گیرد. بنابراین ابتدا درباره نحـوه شـکل گیـری مقولـه «کـارآفرینی»، سـپس درخـصوص «اخـلاق کارآفرینی» و روابط بین آنها و در نهایت به نتایج بدست آمده از این مطالعه نیز پرداخته خواهد شد . «تا که قبول افتد و چه در نظر آید؟» انشاء االله تعالی.
واژگان کلیدی: کارآفرینی، کار آفرینی سازمانی، اخلاق، اخلاق حرفه ای.
کاشی اسپانیایی