مقاله ها
1403/11/16
نویسنده : دکتربیژن باصری

تأثیرفناوری در قالب هزینه تحقیق و توسعه بر اشتغال نیروی کار ماهر و غیر ماهر برآورد شده است .ضرایب فوق گویای آن است . در این مدل سرمایه فیزیکی ارتباطی منفی با تقاضای نیروی کار غیرماهر دارد و انجام سرمایه گذاریهای فیزیکی منجر به کاهش تقاضای نیروی کار غیرماهر می شود. چون سرمایه گذاریهای فیزیکی با فناوری های جدید همراه است ،انتظار می رود که در فرایند تولید محصولات جدید از نیروی کار ماهر و نه غیرماهر استفاده نمایند. از منظر سرمایه گذاری فیزیکی تاثیر این متغیر بر تقاضای نیروی کار غیرماهر تأثیرمنفی دارد. تأثیر متغیر بهره وری بر تقاضای نیروی کار غیرماهر منفی است . با فرض ثبات سایر متغیرهای مدل ،چنانچه بهره وری نیروی کار در نتیجه بهبود فناوری افزایش یابد، در آن صورت میزان تقاضا ی نیروی کار غیرماهر کاهش می یابد. این ضریب 12/0 ودر دوره زمانی موردبررسی معنادار می باشد.

ساخت محراب مسجد

ضریب اثرگذاری این متغیر در کل صنایع ایران در دوره زمانی 1374 تا 1379 نشان می دهد که سرمایه فیزیکی و نیروی کار غیرماهر جانشین یکدیگر می باشند. این بدان معنا است که در برنامه های توسعه صنعتی به اندازه نرخ رشد سرمایه گذاری سالانه حدود 6/1 درصد از تقاضا برای نیروی کار غیرماهر کاهش می یابد و ماشین آلات و تجهیزات جدید جانشین نیروی کار غیر ماهر میشود. از سوی دیگر، رشد بهره وری نیروی کار به واسطه بهبود فناوری و پیشرفت فنی سالانه 12/0 تقاضای نیروی کار غیرماهر را کاهش می دهد. به بیان دیگر به ازای یک درصد افزایش در بهره وری نیروی کار در کل صنایع حدود 12/0 نسبت تقاضای نیروی کار غیرماهر به کل شاغلان کاهش می یابد و این تأثیر گذاری در روند اشتغال صنعت کار خانه ای باید مورد توجه قرار گیرد.

بر اساس برآورد تأثیر فناوری بر اشتغال نیروی کار ماهر در قالب هزینههای تحقیق و توسعه، واردات تجهیزات سرمایه ای از خارج، سرمایه فیزیکی و بهره وری نیرو مثبت است. چنانچه بهرهوری نیروی کار به واسطه ارتقاء فناوری افزایش یابد، این افزایش تأثیری مثبت بر اشتغال نیروی کار ماهر دارد. به بیان دیگر کشش نیروی کار ماهر نسبت به عامل بهرهوری مثبت است و با افزایش بهرهوری میتوان انتظار افزایش تقاضا برای نیروی کار ماهر را داشت. این ضریب درکل صنایع کارخانه ای ایران 26/0 میباشد و با یک درصد افزایش در آن، با فرض ثبات سایر متغیرها لگاریتم نسبت شاغلان ماهربه کل شاغلان بخش صنعت را 26/0 درصد افزایش میدهد.

سفارش سردرب فروشگاه و مغازه و پاساژ

از سوی دیگر، تأثیر هزینه تحقیق و توسعه بر تقاضا برای نیروی کار ماهر مثبت و 015/0 میباشد. این ضریب کشش اشتغال نیروی کار ماهر را نسبت به هزینه تحقیق و توسعه در بخش صنعتی ایران نشان میدهد . چنانچه یک درصد هزینه تحقیق و توسعه در نظام صنعتی ایران افزایش یابد ،تقاضا برای نیروی کار افزایش مییابد . از این نظر هزینه تحقیق و توسعه مکمل تقاضا برای نیروی کار ماهر است. به عبارت دیگر، با افزایش هزینه تحقیق و توسعه که منجر به تغییر فناوری میشود تقاضا برای نیروی کار ماهر در کل صنعت بالا میرود. با توجه به حجم بالای دادهها در برآورد فوق این نتیجه از نظر سیاستگذاری حائز اهمیت ونشان می دهد بهبود فناوری جذب نیروی کار ماهررا افزایش میدهد. این متغیرها از نظرآماری معنادار هستند.

تأثیر ضریب واردات تجهیزات سرمایه خارجی به اشتغال نیروی کارماهر مثبت و کمیت آن 02/0 میباشد. این ضریب بیان میکند که واردات کالاهای سرمایه ای بر اشتغال نیروی کار ماهر تأثیر مثبت دارد. از دیدگاه توسعه تولید و فرآیند سازی و رشد اقتصادی نیز این مطلب درست است. زیرا واردات تجهیزات سرمایه ای غالباً به نیروی کار ماهر و متخصص نیاز دارد و بخش عمدهای از سرمایه گذاری در بخش صنعت ایران به این شکل انجام میشود و علاوه بر این، بخش عمده ای از انتقال فناوریهای جدید در اقتصاد ایران از طریق واردات کالاهای سرمایه ای صورت میگیرد. از این دیدگاهواردات کالاهای سرمایه ای خارجی میتواند برایجاد فرصتهای شغلی جدید نیروی کار ماهر در اقتصاد نقش مهمیایفا نماید.

تأثیر ضریب دستمزد بعنوان متغیر اصلی تقاضا در این برآورد با علامت نظری آن همخوانی ندارد و این ضریب 09/0 مثبت است. در حالیکه علی الاصول واکنش تقاضای نیروی کار در قبال دستمزدهای واقعی منفی است. در الگوی برآورد شده در کل صنایع تقاضا برای نیروی کار ماهر بصورت تابع یک متغیر منفی و ضریب آن 03/0 میباشد اما این ضریب از نظر آماری قابل اتکا نمیباشد. بنابراین، میتوان گفت که در بخش صنعت تقاضا برای نیروی کار ماهر به عواملی نظیر بهرهوری حساسیت بیشتری از خود نشان میدهد و نسبت به متغیرهایی نظیر دستمزد حساسیت کمتری از خود نشان میدهد. به بیان دیگربرای یک کارفرمای اقتصادی مولد بودن وبازدهی نیروی کار شاغل اهمیت بیشتری نسبت به دستمزد آن عامل دارد.

©کلیه حقوق این سایت متعلق به کاشی سنتی رنجبران به شماره برند 333592 می باشد
طراحی و توسعه شرکت مهندسی بهبود سامانه فرا ارتباط