مقاله ها
1403/11/01
نویسنده : کامران رحیم اف

به استناد مصوبات شورای عالی ببرسی و تعیین الگوی مصرف بخـش حمـل و نقـل مسـافر درون شهری،دولت موظف است بیا شـهرهای بـزرگ کشـور براسـاس ضوابط ذیل ، راهکارهای مناسـبی را بـرای جابجـایی مسـافرین و حفظ محیط زیست و کاهش مصرف سوخت اعمال نماید.

تجهیـز امکانات حمل ونقل شهرها با تقاضای سفر بیش از 8 میلـیون سـفر- کـیلومتر در روز بـه سیستم های پیشرفته حمل و نقل ریلی علاوه بر اتوبوس(مترو- قطار سبک شهری).

پـیش بـینی اسـتفاده از حمل و نقل ریلی (قطار سبک شهری- مترو- سیستمهای مشابه) با توجه به تراکم سفر در وحـد زمان(برای تمایل سفر درجهت، در هر گره بیش از 20000سفر در ساعت اوج).

استفاده از سرویسهای منظم قطارهای سریع حومه ای و مـنطقه ای با حوزه خدمت حومنه شهری برای شهرهای شلوغ تر از 500هزار نفر.

اسـتفاده از اتوبوس و سسیستمهای ریلی (قطار سبک شهری- مترو و سیستم های مشاره) برقی و گازی در جهت کاهش آلودگی های شهری.

اسـتفاده از برق برای سیستم های حمل و نقل انبوه شهری(قطار سبک شهری-مترو-اتوبوسبرقی)

در راسـتای سیاسـت مذکور،شـبکه راه آهن شهری تهران و حومـه بـرای خدمـات رسانی به جابجایی مسافرین درون و حومـه شهری تهران در دست راه اندازی و بهره برداری می باشد. مسیر 30 کیلومتری قطار سریع السیر برقی تهران-کرج از زمسـتان 1377 بـا بهره گیری از 3 ایستگاه و بخش غربی خـط 2 مـترو و حـد فاصـل مـیدان صادقیه تامیدان امام خمـینی(ره) به طول 10 کیلومتر و با تعداد 8 ایستگاه در زمستان 1378 به بهره برداری رسید که حجم جابجایی مسافر روزانه مجموع ایندو خط در تیرماه 1379 بالغ بر 106هزار نفـر مسـافر مـی باشد. بر این اساس ملاحظه می شود که علیرغـم سـابقه بسـیار کوتاه این سیسم و با عنایت به عـدم بهـره برداری کامل از این مجموعه، با اینحال سهم جابجایی قابل توجهی را این سیستم در مقایسه با سیستم هـای موجـود(اتوبوسـرانی-مینیبوسرانی- تاکسیرانی) به خـود اختصـاص داده است. راه اندازی کامل خطوط 2و1 و مسـیر تهـران-کـرج مهرشـهر می توا ند شروع مناسبی برای سـازماندهی و بهـبود سیسـتم حمـل و نقـل در تهران بزرگ باشد.

سـوابق مطالعـات انجـام شده گویای آنست که بیش از 70 درصـد آلودگـی شـهر تهـران ناشی از تردد وسایل نقلیه موتـوری مـی باشد که با بهره برداری از خطوط یک و دو متروی تهران و مسیر تهران- کرج- مهرشهر، می تواند بالغ بر 10 %از سفرهای روزانه وسایل نقلیه سواری شخصی را به این سیستم جذب نموده که در ?ایت با بهره برداری از خطـوط 4 گانـه مـتروی شهر تهران، این سهم به 30 %بالغ خواهـد شـد و در نتـیجه، بهـبود قابل ملاحظه ای را در وضعیت سیستم حمل و نقل درون شهری و کاهش آلودگی هوای شهر تهران خواهد داشت.

ساخت کاشی محراب برای مساجد

بدیهی است ساخت و بهره برداری از این سیستم، نیازمند سرمایه گذاری با هدف غیرانتفاعی توسط دستگاههای دولتی و یا وابسته به دولت از قبیل شهرداریها و بانکها می باشـد. زیرا سوابق نشان می دهد که سیستم های مترو در هیچـیک از شـهرهای جهـان، بـازدهی مالی و انتفاع پول نداشـته بلکـه در زمان بهره برداری نیز، از یارا?های دولتی بهره مند هستند

مسـلما تعـیین نـرخ بلیت برای مترو بدون توجه و بررسی قیمـتهای کـرایه سـایر سیسـتم هـای موجـود حمل و نقل بعنوان گزینه های رقیب، امکان پذیر نمی باشد. از آنجا کـه کـیه وسـایل نقلیه عمومی موجود نظیر اتوبوس ها و مینی بوسهای دولتی شرشکت واحد اتوبوسرانی یا تحت نظارت این ارگان و همچنین تاکسی ها و مسافربرهای شخصی و غیره بـه نوعـی از یارانـه هـای آشـکار دولـتی و یا پنهان غیرمستقیم از جمله نرخ سوخت(بنزین)، لوازم یدکی و غیره بـرخوردارند، لـذا نـرخ کـرایه دریـافتی از مسافرین، هـیچکان بـه صـورت واقعـی و بـر مبنای علم اقتصاد و تعـادل عرضـه و تقاضـا تعـیین نشـده و همواره غیرواقعی مـیباشـد و بر این اساس تعیین نرخ تعرفه برای دریافتی سیسـتم مترو نیز بایستی با ملحوظ داشتن این موارد تعیین گـردد تا توانایی رقابت با گزینه های رقیب را داشته باشـد. لـذا، اختصاص درصدی از سوی دولت یا بانکها و یا شهرداریها بعنوان یارانه بلیط در جهت ارزانتر شدن قیمـت بلـیط و امکـان رقابت با سایر سیستم های حمل و نقل عمومی، الزامی بوده و بایستی جدا مورد توجه قرار گـیرد. بدیهـی اسـت نـرخ بلیط و تعرفه مربوط به میزن یارانـه دولتی بایستی بر مبنای مطالعات دقیق کارشناسی و بـا احتساب کل سود و هزینه های ساخت و بهره برداری از سیستم تعیین شود.

قیمت بلیت، درآمد سرانه ملی و درصد قیمـت بلیـت نسـبت بـه درآمد سرانه ملی در چند متروی بزرگ شهرهای جهان بمنظور مقایسه و الگوگیری برای متروی تهـران ارائـه شـده اسـت. لازم بـه توضـیح است، مبنای برابـری ارزهـا به دلار آمریکا و بر مبنای متوسط نرخ بازار و نرخ دولتی(یعنی معادل 5000 ریال) در نظر گرفته شده است. براین اساس، ملاحظه می شود که نرخ بلیط مترو در اغلـب شهرهای دنیایحدود 1 تا حداکثر 2 درصد درآمد روزانـه سـرانه افـراد آن کشـور اسـت. برای کشورهای آسـیایی، مـیانگین نـرخ مـترو47/1 درصـد درآمـد سرانه روزانه محاسبه میشود.

بعـنوان یـک نـرخ برآورد اولیه، چنانچه درآمد سرانه روزانـه هـر فـرد در تهـران معادل ده هزار ریال (1000 تومـان) فرض ضود،با نرخ مینگین کشورهای آسیایی، بلیت متروی تهران معادل 15 تومان خواهد بود.

فروش کاشی مراکشی

©کلیه حقوق این سایت متعلق به کاشی سنتی رنجبران به شماره برند 333592 می باشد
طراحی و توسعه شرکت مهندسی بهبود سامانه فرا ارتباط