مقاله ها
1403/09/01
نویسنده : اشرفی

طبیعت، شایسته ترین پدیده ای است که حس زیبایی شناسی را در انسان بیدار نگه می دارد، در حالیکه کلیه مصنوعات بشری در ارضای بصری ناتوانند. تصویری هنرمندانه از طبیعت، آسیب دیدگان معلول و زخمـه داران را به رضایتی معنوی می رساند.

تضاد موجود در این پدیده ها باعث حساس شدن قوای حس نسبت به معانی آنها شده و بیـان ادراک را قـوی تر و در عین حال برقراری ارتباط سهل تر می گردد. از طرف دیگـر بـدن معلـولین طالـب و جویـای تعـادل و آرامش است

"تضاد" ذهن و روان آنها را تحریک کرده و باعث جلب توجه آنها خواهد شد. وجـود تـضادها در بافـت، فـرم و رنگ معانی گوناگون را در اختیارشان می گذارد

در قالب اصول زیبایی شناسی، تضاد در طبیعت رنگ ها،خواسته ها و احساسات درونی مطلوب را تقویت کرده و با ایجاد محیطی دلپذیر و نشاط آور، موجب ارضای درونی روحی و روانی معلولین می گردد

"رنگ های گرم "واضح، برجسته، زنده و تحریک کننده بوده و بیننده را بسوی خود جلب می کند

"رنگ های سرد" از وضوح کمتری برخوردار بوده، آرامش بخش و تداعی کننده فاصله می باشند و ایجاد عمق می نمایند. کوتاه نمایاندن مسیرهای طولانی در شهر با استفاده از رنگ های گرم و بـزرگ جلـوه دادن محـیط های کوچک، منحرف کردن دید افراد معلول از مکان های نامناسب (انبارها، سرویس های بهداشـتی، انباشـت زباله) و ایجاد محیط های آرام و تسلی بخش (مکان نشستن و استراحت معلـولین) بـا اسـتفاده از رنـگ هـای سرد می باشد.

به نظر می رسد رنگهای زیر درتعادل بخشی به روحیات افراد معلول درمنظر شهری نقش موثری ایفا نمایند:

الف) رنگ آب : طراوت، پاکی، امید و آرمان بخشی از خصوصیات این رنگ است که می تواند تـسکین دهنـده فشارخون باشد و آنرا پایین آورد. میزان تنفس و نبض را کاهش داده و آرامش درون ی را در افراد معلـول پدیـد می آورد.

ب) رنگ زرد: آرام بخش حالات عصبی و متعادل کننده اعصاب سمپاتیک و پارا سمپاتیک است

ج) رنگ سبز: رنگ طبیعت است که روشن آن برای درمان بیماری های عصبی و اختلالات روانی موثر اسـت و موجب تقویت روحیه، غرور، اعتماد بنفس و تسلط بر اعمال و رفتار و تحمل و صبوری معلـولین مـی گـردد، این رنگ زیبا، آرام کننده تن و روان بوده و موجب رفع خستگی آنان می گردد.

طبیعت، سرشار از رنگ های متنوع است که رنگ سبز در آنها حاکمیتی انکار ناپذیر دارد.

رنگ سبز فضایی قابل تحمل تر برای اجتماع انبوه پدید می آورد

نور تنوع بایی نشاط:

به لحاظ روحی و روانی، چگونگی حضور نور در محیط نقـش بـسیار تعیـین کننـده ای در نحـوه کـنش هـا و واکنش های افراد حساس و معلولین دارد. نور ها را می توان به دو دسته کلی تقسیم کرد:

نورها سرد که سرمای فیزیکی را تداعی می کنند و موجب افسردگی روانی می شوند.

نورها گرم که با طیف متنوع هفت رنگ باگرایش رنگ های قرمز، نارنجی و زرد هستند

ایجاد تنوع رنگ و نورپردازی های صحیح، گلکاری، بکارگیری رنگ مطلوب در ایجاد آبنماها و فواره های زیبـا، تغییر رنگ چراغ های پارک ها از سفید به زرد آفتـابگون مـی توانـد از اقـدامات مهـم و بـرای رفـع سـستی و خستگی و مهیا کردن اوقاتی خوش و دلپذیربرای معلولین باشد.

نورپردازی های مناسب در شب از نظر ایمنی فیزیکی و تامین آرامش روحی و روانی محیط های آرامش بخش شهری همچون پارک ها، از اهمیتی ویژه برخوردار است.

روشنایی نامناسب این فضاها در شب می تواند زمینه بروز رفتارهای نابهنجار و حتی تـرس را در افـراد معلـول پدید آورد. علاوه بر این، نور پردازی خاص که ممکن است در اماکنی از شهر سایه های هراس انگیز ایجاد نماید و در پارک ها، سایه های توده انبوه گیاهی می تواند بر شدت اضطراب و نگرانی این افراد بیافزاید

نتیجه

تصویر شهر های کنونی ما نه تنها فاقد صراحت است، بلکه خام است و بی ظرافت.

در جامعه شهری که ساختمان های بلند و خیابان ها و زندگی ماشینی همه جا را احاطـه کـرده اسـت، جلـوه هایی نو از هنرطبیعت، بهترین پناه برای روح خسته و آرامش طلب آنهاست. ذهن و روح افراد معلول و نـاتوان های جسمی- حرکتی طالب عناصری است که مرهمی بر زخمه های روحی او باشد در ایـن میـان، بکـارگیری برخی عناصر طراحی منظر شهری ( فضای سبز، آب، رنگ و نور) بهتر می توانـد بـا حفـظ زیبـایی و کـارکرد اصلی خویش، به آرامش دهی روح و روان خسته دلان شهر کمک نماید:

. فضای سبز با اثرات اکولوژیکی و روانی مطلوب خود می تواند تا حد زیادی به بهبود شرایط زیست محیطـی و روحی معلولین کمک نماید.

پوشش گیاهی مناسب، از بهترین موانع در برابر عواملی از چون کنترل تردد و آلودگی صوتی می باشـد کـه طبیعی بودن آنها باعث پدید آمدن واکنش های ناهنجار در افراد نمی گردد.

. توده حجیم پوشش گیاهی بر مقیاسی عظیم دلالت میکند، لذا با استقرار گیاهـانی بـا بافـت ریـز در پـس زمینه و گیاهان بافت درشت درپیش زمینه فضاهای عمومی و معابرشهری، عمق بصری ایـن فـضاها رامیتـوان وسعت بخشید و تنوع فضایی متنوعی را به لحاظ حسی و مقیاس در ادراک افراد، بالاخص کم توانان جـسمی- حرکتی پدید آورد.

فروش کاشی اسپانیایی در تهران

حضور آب با اشکال مختلف در مناظر شهری موجب تلطیف عواطف و روحیات معلـولین مـی گـردد کـه از میان آنها "آبنماهایی با لبه برجسته"، "آبشارها و جویبارها"و "برکه ها و باغچه های آبـی" در آرامـش روانـی آنان موثرتر خواهد بود.

در طراحی منظر شهری، رنگ به عنوان یک عامل مهم در زیبایی تداعی احساس و معنا در یک فضا، قلمداد می شود. با اینحال بکارگیری "رنگ های آبی، زرد و سبز" در طیف های وسیع تر، در راحتـی روحـی- روانـی معلولین موثرتر می باشد.

زمینه ای از نور که با خصوصیات ظاهری گیاه و آب در فرم های مختلف ترکیب می گـردد، تـصویری نـو از آن را ارائه می دهد. بکارگیری نورهای مصنوعی با طیف گرم در مواقع سرد و با طیف سرد در مواقع گرم سال، علاوه بر جذابیت های خاص خود، در آرامش روانی افراد موثرتر خواهد بود. همچنین نورپردازی هـای مناسـب فضاهای شهری در شب از نظر زیبای، ایمنی فیزیکی و تامین نیازهای روحی و روانی معلولین، از اهمیتی ویژه برخوردار است.

ساخت کاشی سردرب 

 

©کلیه حقوق این سایت متعلق به کاشی سنتی رنجبران به شماره برند 333592 می باشد
طراحی و توسعه شرکت مهندسی بهبود سامانه فرا ارتباط