از جملـه نامهایـی کـه بـرای دریـای خـزر بکـار برده شده نام " دریای قزوین " میباشد. اکثر مورخین و جغرافـیدانان معتقدند نام قزوین از واژه " کشوین " گرفته شده است. حمداالله مستوفی آورده است: یکی از اکاسـره( کسـری هـای ) قدیم لشگر به جنگ دیلمان فرستاده بود. در صحرای قزوین صف کشیدند. سـپهدار لشکر اکاسره، به موضع زمین قزوین در صف لشکر خود خللی دید . با یکی از اتباع خود گفت: " آن کـش ویـن " یعنـی بدان کنج بنگر و لشکر راست کن. نام کشوین بر آن موضع افتاد. چون آنجا شهر گشودند کشوین خواندند. عرب معرب کردند، قزوین گفتند".
در مختصـرالبلدان نیز آمده است: دژ قزوین را به فارسی کشوین نام بوده است که به معنای مرز محفوظ اسـت مـیان قزویـن و دیلـم، کوهـی فاصله است و همواره از سوی مردم فارس گروهی مرابط از سوارا ن جنگی در آن کوه هستند. تا هرگاه میان آنان و دیلمیان صلحی نباشد دیلمیان را برانند."
لذا میتوان گفت در قدیم در این منطقه روستاهایی بوده که نامشان همانند تلفظ قزوین بوده و احـتمالاً ” دژویـن و دژبیـن“ بـه معنـی محل دیدبانی نیز نام یکی از همین روستاها بوده که در دوران ساسـانی بعـنوان پادگان و دژ برگزیده شده سپس در دوران اسلامی به قزوین معرب و تغییر شکل داده اسـت. امـا برخـی دیگـر معـتقدند میان نام قزوین با کاسپین ارتباط وجود دارد و گفتهاند ریشه کلمه کاسپین " کسپین " است که بر وزن قزوین بوده و از آن گرفته شده ا ست و بـه احتمال زیاد واژه " کشن ویـن " و قزویـن را بـاید تغییر شکل یافته واژه " کس پین " به شمار آورد. آنها معتقدند با توجه به اینکه در گذشته تنها را ه ارتباطی فلات ایران با سواحل شمالی از طریق قزوین بوده، لذا نام غربی دریای خزر که کسپین است از قزوین گرفته شده است.
بـا توجه به مطالب فوق این موضوع که دریای کاسپین نام خود را از قزوین گرفته است چندان صحیح بـنظر نمـی رسد ولی با توجه به وجود قوم کاسپی در کناره دریای خزر و مهاجرت آنها به نواحی داخلی ایران، بنظر می رسد که شهر قزوین نام خود را از کاسپین گرفته باشد.
ساخت کاشی گنبد