مقاله ها
1403/03/29
نویسنده : محمد عجم

بعضـی اوقـات تجزیه و تحلیل یک اسم تاریخی به فهم بسیاری ا ز گم شده های ادبی ،فرهنگی و علمی کمـک مـی کند. با این مقدمه در می یابیم که چگونه و چرا کلمه پارس (دریای پارس) در زبانهای مهم دنـیا بـه صـورت ذیـل در آمده اند 1 -در زبان عربی : خلیج الفارسی درانگلیسی به پرشن گلف ، چینی بوشـی وان در روسـی پرسیدسـکی ذالـیو به اسپانیولی ، پرتغالی و ایتالیایی گلفو پرسیکو در ژاپنی پروشـا وان در فرانسـه گلـف پرسیک در آلمانی پرسیشرگولف در لاتین پرسیکن کیتاس در یونانی  پرسـیکوس سـینوس ، آکواریم پرسیکوس و سینوسپرسیکوس به ترکی فارسی کورفزی ، هندی بحر فارس.

در ایـن نوشتار از میان 500 نام جغرافیایی کهن، به اختصار دو نام تاریخی خلیج فارس و دریای خزر را به دلیل اهمیت آندو مورد بررسی قرار دهیم.

همـانطور کـه بسـیاری از فـرزانگان ایرانـی و خارجی آگاهند دریای پارس یا خلیج فارس از نادر نامهای باسـتانی و کهـن است که در طول تاریخ درسراسر جهان درهمه زبانها و همه زمان ها و با همه حکومتها و دولـتها از آغـاز امـپراتوری پارسـی گرفـته تا سلطه اسکندر مقدونی و از دولت سلف صالح ( صدر اسلام) گرفـته تـا بنـی امـیه ، بنـی عـباس ، چنگیز خان و هلاکوخان تا سلطه پرتغالیها و انگلیسی ها بر خلیج فـارس، همواره این نام با حوادث تلخ وشرین روزگارهای مخ تلف از نسلی به نسل دیگر منتقل شده است و تا سه دهه قبل بدلیل اصالت و مقبولیت جهانی خود در گذر زمان محفوظ مانده است . پژوهشگرانی که در خصـوص نـام خلـیج فارس تحقیق نموده اند، متفق القول هستند که نام خلیج فارس در تمام قرون و 3000 سال گذشته نامی یگانه، بین المللی و بدون معارض بوده است و در کل جهان وخاورمیانه بر روی کمـتر نامی در ادوار مختلف تاریخی چنین اتفاق و یگانگی در میان همه سیاحان، نویسندگان و مورخان وجـود داشـته است. وجود 3000 نقشه و درحد اقل 300 کتاب تاریخی، ادبی و دینی متعلق به 250 نفر مورخـان و سـیاحان سرشـناس کشـورهای اسـلامی، عـرب، یونانی، رومی و اروپایی قرون گذشته که در توصیف خلیج فارس و نامگذاری آن بطور مستقیم و یا ضمنی توضیحاتی دارند دلیل این ادعا است

ولـی بـا این وجود امروزه در رسانه های گروهی دنیا این نام تحریف شده و بندرت خلیج فارس را بطور صحیح بکار می برند، این ضربه بسیار بزرگی به منافع ملی، حاکمیت و هویت تاریخی مااست.

چگونـه تغیر یک نام می تواند ضربه بسیار بزرگی به منافع ملی، حاکمیت و هویت تاریخی ما باشد.

نـام خلیج فارس با حاکمیت ملی ما ارتباط مستقیمی دارد ، این پاسخ را با نقیض آن باید داد یعنی چرا دشـمنان ایـران تلاش می کنند این نام را تغیر دهند؟ هنگامیکه انگلیسی ها در سالهای 1820 تا 1850 بـر اکـثر جزایـر خلـیج فـارس سـلطه پـیدا کردند صدر اعظم ایران اعتراض نامه ای برای دولت انگلیس فرسـتاد ومـتذکر شد که همانطور که از اسم خلیج فارس پیدا است این خلیج در طول تاریخ با جزایر آ ن به ایران تعلق داشته است و انگلیس باید این جزایر را ترک کند، انگلیسی ها برای خنثی کردن این حربه خلـیج فـارس را خلیج بریتانیا نامیدند اما هیچکس در دنیا این نام را نپذیرفت تا اینکه در جریان منازعه ملـی شـدن نفـت و مصـادره امـوال انگلیس در ایران، کارگزاران بریتانیا در بحرین، خلیج فارس را خلیج عربـی نامـیدند و در سـال 1957 کارگـزار بریتانـیا رودریک اون در کتاب خود بنام ”حبابهای طلایی در خلیج عربی نوشت “ برای احترام به دوستان عرب( مستعمره های عربی) بهتر است خلیج فارس را خلیج عربـی بنامیم. در همین سال بود که برای اولین بار دولت ایران که از طرق مسالمت آمیز نا امید شده بود تصمیم گرفت جزایر سه گانه را از طرق نظامی از انگلیس باز پس گیرد دوستی شاه با اسرائیل و دشمنی شـاه و جمال عبد الناصر و بروز مشکل اروند رود بین ایران و عراق باعث شد که به یکباره جهان عرب به دعوت دشمنان ایران نام خلیج فارس را مورد تهاجم قرار داده و از کتب درسی و رسانه های گروهی خود آنرا حذف کردند.

و در 20 سـال گذشـته نیز امارات عربی که از دشمنان دوستنمای ایران است میلیاردها دلار برای حذف نام خلیج فارس در نقشه ها و رسانه های گروهی هزینه کرده است چرا چنین هزینه ای انجا م می شود ؟ چـرا برای تغیر نام دریای سرخ به نام تاریخی آن که خلیج عربی بوده است تلاش نمی شود. شیخ شارجه و راس الخیمه بیهوده فکر می کنند که با تغیر نام خلیج فارس می توانند نسبت به جزایر سه گانه ادعای مالکیـت نمایند. البته بدیهی است که نامهای تاریخی دارای بار حقوقی، سیاسی، فرهنگی علمی ،ارزشی، هـنری، ادبـی ،اجتماعـی هسـتند و به دلیل وجود نهفته همین بارهای ارزشی و حقوقی است که نامهای باسـتانی مـورد توجـه جهانـیان قـرار دارند . خلیج فارس جزء معدود نامهایی است که بدلیل 3000 سال قدمت تاریخی خود هویت باستانی ایرانی ها ، امپراتوری فدرال پارس و تمدن خاورمیانه را به همراه دارد . بـه ایـن دلـیل اسـت که پاسداری از نام های تاریخی همچون خلیج فارس، دفاع از حاکمیت، ریشه ها و مـیراث باسـتانی و مـیراث تاریخی و میراث بشریت محسوب می شود . بنابراین تخریب نامی که در طول سـه هـزار سـال گذشـته در تمام زبانها ی دنیا و در بیش از 3000 نقشه ، کتاب و لوح تاریخی نزد همه اقـوام دنیا مورد استفاده بوده و ثبت شده است تخریب اینچنین نام باستانی وکهنی در درجه اول توهین بـه پارسـها و یا ایرانی ها است و از سوی دیگر توهین به جامعه بشری است . بنابر این به سادگی نباید از ایـن توطـئه اسـتعماری و اماراتی گذشت وظیفه غیرتمندان ایرانی است که مخاطب خارجی را نسبت به این موضوع آگاه کنند.

ایـنکه در 30 سـال گذشـته بخاطـر تعصـبات قومی و منافع سیاسی مغرضانه و یا توسعه طلبی و یا با توطـئه اسـتعمار و عوامـل منطقه ای آن کسانی در صدد تخریب و جعل سازی ای ن گونه نام ها هستند امـری غـیر منطقـی، استعمارگرایانه و جاهلانه است و صاحبان قلم و اندیشه در هر جای جهان باید مانع ایـنکونه اقدامات تخریبی و ضد فرهنگی شوند. در داخل ایران مردم تا حدودی نسبت به پیشینه تاریخی این نام کهن واقف هستند ولی متاسفانه در جهان خارج نام خلیج فارس علی رغم اهمیت آن برخلاف نام اسکندریه ناشناخته است و کمتر کسانی هستند که در مورد سابقه تاریخی و وجه تسمیه این نام مطلبی بدانـند. بویـژه نسل جدید در کشورهای عربی تصور می کنند از نظر تاریخی خلیج فارس بنام آنها نامیده مـی شـده اسـت ! وآنهـا نـه تنها خود را غاصب و متجاوز به این نام نمی دانند بلکه نام جعلی که اختراع اسـتعمار اسـت را سعی دارند بر ما و جهانیان تحمیل کنند، چرا مخاطب خارجی تا این حد در این مورد بی اطلاع است؟ چرا ما تاکنون برای مخاطب خارجی هیچ جزوه و کتابی توزیع نکرده ایم و چرا در مقابل دهها نام بلوار و خیابان که اخیراً در کشورهای عربی به نام خلیج عربی نام گذاری و تبلغ میشوند در تمام ایـران حتـی یـک تـابلو بـنام دریـای پـارس و یـا پرشـن گلـف نداریم و چرا مقامات ما در مقابل توطئه اسـتعماری تغیر این نام سکوت کرده اند؟ سوالاتی است که باید مسولین امر در پیشگاه ملت ایران پاسخ گو باشند.

کاشی سنتی#

©کلیه حقوق این سایت متعلق به کاشی سنتی رنجبران به شماره برند 333592 می باشد
طراحی و توسعه شرکت مهندسی بهبود سامانه فرا ارتباط