مقاله ها
1403/02/07
نویسنده : دکتر سیمین حناچی

دکتر سیمین حناچی، کارشناس ارشد شهرسازی دفتر فنی وزارت کشور کارشناس ارشد 

در خاتمه این مقاله به برخی از اقداماتی که توسط دستگاههای دولتی و تشکل های حرفه ای مهندسی در ارتباط با آمـوزش عمومی و تخصصی به منظور مناسب سازی محیط شهری در دست انجام است اشاره می شود :

1 -در اجرای بند (ز) ماده 21 قانون نظام مهندسی و کنترل سـاختمان مصـوب 1374 وزارت مسـکن و شهرسـازی بـا همکاری شورای مرکزی نظام مهندسی مبادرت به تهیه پیش نویس شناسنامه فنی و ملکی ساختمانها نموده که هـم اکنون مراحل بررسی و اظهار نظر نهایی توسط دستگاههای ذیربط را طی می نماید و بنا بر پیشـنهاد سـازمان نظـام مهندسی ساختمان استان تهران امید است که بخشی از این شناسنامه به الزامات مندرج در مصوبه مورخ 6 / 10/ 78 شورای عالی شهرسازی و معماری ایران که برای کلیه دستگاههای اجرایی و مراجع صـدور پروانـه و مجـوز سـاخت و ساز الزامی است ، اختصاص داده شود زیرا منبعد ارزیابی کلیه ساختمانها بر اساس مفـاد ایـن شناسـنامه کـه توسـط سازمانها و افراد متخصص و ذیصلاح تایید ، امضا ، و مُهر خواهد شد ، صورت می پـذیرد و ایـن شناسـنامه از یکسـو حاوی اطلاعات مهمی در خصوص مسائل ملکی و فنی ساختمان خواهد بود که برای خریدار و بهره بردار بسیار مفیـد و ضروری است و از سوی دیگر همچون یک سند رسمی و قانونی تلقی خواهد شد .

2 -برخی تشکلهای حرفه ای مهندسی همچون سازمانهای نظام مهندسی ساختمان استانها بر اساس یکـی از وظـایف اصلیشان که آموزش و ارتقاء دانش تخصصی و حرفه ای اعضا خـود ( مهندسـین در 7 رشـته تخصصـی مـی باشـد ، تشکیل کلاسهای آموزشی کوتاه مدت در خصوص چگونگی رعایت ضوابط و مقررات معماری و شهرسازی بویژه بـرای مهندسین معمار و شهرساز در دستور کار جدی خود قرارداده اند.

3 -برگزاری کارگاههای تخصصی-آموزشی ادواری توسط مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن

پانوشت ها و مأخذ مورد استفاده

1 -از افراد ناتوان و کم توان در قوانین و مقررات جاری موضوعه در کشور به عنوان افراد معلول جسـمی حرکتـی نـام برده شده است و چنین تعریف شده:«معلول جسمی حرکتی به فردی اطلاق می شود که بهر علـت دچـار ضـعف، اختلال و یا عدم توانائی در اندام حسی و حرکتی است »( مصـوبه مـورخ 6/10/78 شـورایعالی شهرسـازی و معمـاری ایران نشریه شماره 104 ص 11 (لذا بنـا بـر ایـن تعریـف طیـف گسـترده ای از افـراد چـه آنـانی کـه مشخصـاً از معلولیتهای جسمی حرکتی رنج می برند و چه افراد سالمند و کودکان و یا زنان بارداری کـه در مقـاطعی از طـول زندگیشان با کم توانی مواجه هستند را در بر می گیرد.

2 -مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن «گزارش عملکرد کمیته بازنگری ضوابط و مقررات شهر سازی و معمـاری بـرای افراد معلول جسمی حرکتی» انتشار نیافته تهران 1375

3» -سازمان ملل متحد (اداره امور اقتصادی و اجتماعی) - «آیین نامه برابری فرصت ها برای معلولین» مترجم: مهدی بابائی اهری ناشر : سازمان مشاور فنی و مهندسی شهر تهران بهار 1373 -ص 17.

4 -همان منبع پیشین- ص .ص 21-18

5 -همان منبع پیشین ص 24

6 -سازمان ملل متحد (مصوب سی و هفتمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد ) «برنامه اقدام جهـانی بـرای معلولین» مترجم: مهدی بابائی اهری ناشر: سازمان مشاور فنی ومهندسی شهر تهران سال 1372

در برنامه اقدام جهانی برای معلولین بخشی به اطلاعات و آموزش عمومی اختصاص یافته است که عـین مـوارد در اینجـا آورده می شود:

اطلاعات و آموزش عمومی

148-کشورهای عضو باید در زمین? حقوق، مشارکت و نیازهای تأمین نشده معلولین، برنامه اطلاعات عمومی جامعی را تـدوین نمایند که تمام افراد، از جمله به عامهمردم تسّری یابد. تغییر نگرش، در این باره، اهمیت ویژه ای دارد.

149-خطوط اصلی چنین برنامه ای باید با مشورت سازمانهای ویژ?? معلولین تدوین شوند تا رسـانه هـای گروهـی را بـه ایجـاد تصویری حساس و دقیق از معلولیت و معلولین و ارائ? مناسب آن . و گزارش کردن آنها از طریق رادیو، تلویزیون، فیلم، عکاسی و چاپ، تشویق نمایند. در چنین مواردی رکن اساسی آن است که خود معلولین باید بتوانند مشکلاتشان را برای همگـان طـ رح و راه حلها را نیز پیشنهاد کنند. گنجاندن اطلاعات در بار?? واقعیتهای مشکل معلولیت، باید در برنام?آموزشی دورهروزنامـه نگـاری تقویت شود

150-مقامات دولتی مسؤولیت دارند اطلاعات خود را طوری مناسب سازند که به همه ، حتی به معلولین، نیز برسد . ایـن مـورد تنها در بار?? اطلاعاتی که در بالا ذکر شد به کار نمی رود، بلکه اطلاعاتی را که در بار?? حقوق و تعهدات مدنی نیز هست، شـامل می شود.

151-برنام? اطلاع رسانی همگانی باید چنان طراحی شودکه حداکثر اطلاعات مربوط را بـه کلیـ? بخشـهای مناسـب جمعیـت برساند. علاوه بر رسانه های منظم و سایر مجاری معمولی ارتباطی موجود، باید به این نکات نیز توجه نمود:

الف-تهیه موارد واطلاعات ویژه برای اطلاع رسانی به معلولین و خانواده هایشان در باره حقـوق، منـابع و خـدمات موجـود بـرای آنان، هنچنین از گامهایی که به منظور تصحیح نارساییها و نارواییهای نظام برداشته شده است. چنین مواردی بایـد بـه شـکلی فراهم شود که بتواند مورد استفاده افراد نابینا و ناشنوا و سایر کسانی که قرار گیرد که دچار محدودیت ارتباطی هستند؛

ب-تهیه وآماده سازی مواد اطلاعاتی ویژه برای گروههایی از جمعیت کشوری که از طریق مجاری ارتباطی معمولی نمی تواننـد به راحتی به اطلاعات دسترسی داشته باشند. ممکن است عاملهایی چون زبان، فرهنگ، سطح سواد، بعـد جغرافیـایی و عوامـل دیگر، این گروهها را جدا کند

پ-تهیه و آماده سازی مواد و مطالب تصویری، نمایشهای سمعی و بصری، کتابچ? راهنما برای کارکنان خدمات جمعـی شـاغل خدمت در مناطق دور افتاده، سایر مواردی که روشهای ارتباطی عادی ممکن است کمتر ثمربخش باشد.

152-کشورهای عضو باید اطمینان دهند که اطلاعات جاری در اختیار معلولین و خانواده هایشان و متخصصانی قرار می گیـرد که با برنامه و خدمات معلولین، ساخت وسایل و تجهیزات توان بخشی معلولین در ارتباط هستند.

153-مقامات مسؤول آموزش همگانی باید اطمینان دهند که اطلاعات مـنظم در مـورد واقعیتهـای معلولیـت و پیامـدهای آن، همچنین نحو??پیشگیری از معلولیت، توان بخشی معلولین و برابری فرصتها به اطلاع افراد معلول می رسد

154-در زمین? اطلاعات عمومی باید به معلولین و سازمانهای آنها امکان دستیابی برابر، استفاده و و منابع کـافی داده شـود، بـه گونه ای که بتوانند نظر خود را از رسانه های گروهی آزادانه بیان کنند و نقطه نظرها و تجارب خود را به اطلاع عموم برسانند.

7 -سازمان ملل متحد - «برنامه اقدام جهانی بـرای معلـولین » ترجمـه مهـدی بابـائی اهـری - سـازمان مشـاور فنـی و

مهندسی شهر تهران ص 29

8 -همان منبع پیشین ص ص 29و30

9 -همان منبع پیشین ص 32.

10 -همان منبع پیشین ص 33

11 -همان منبع پیشین ص 34

12 -همان منبع پیشین ص 34

13 -وزارت کشور دفتر فنی «گزارش مأموریت به سمینار بین المللی«مقررات دسترسی بـرای معلـولین» زیمبـاوه

حراره 14 الی 18 ژانویه 1992 بی نا بی تا - منتشر نشده.

14 -وزارت مسکن و شهر سازی -«ضوابط و مقررات شهر سازی و معماری برای افراد معلول جسمی حرکتی» - مصـوبه مورخ 6/10/78 شورایعالی شهر سازی و معماری ایران نا شر: مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن نشریه شـماره : ص 104 تهران 1378. 15 -قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی کشور جمهوری اسلامی ایران «79-1383 «سازمان برنامه و بودجه مرکز مدارک اقتصادی اجتماعی و انتشارات تهران 1379 16 -آئین نامه اجرائی بند ج ماده 193 قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی مصوبه مورخ 26/11/79 هیئت وزیران.

 #کاشی سنتی


©کلیه حقوق این سایت متعلق به کاشی سنتی رنجبران به شماره برند 333592 می باشد
طراحی و توسعه شرکت مهندسی بهبود سامانه فرا ارتباط