مقاله ها
1402/12/20

چشم انداز آینده جهان در سال 2003 و فراسوی آن جمعیت شناسی

طول عمر میتواند نامحدود باشد. نرخ افزایش "امید به زندگی" در کشورهای پیشرفته مدتهاست " بهطور چشمگیری" ثابت مانده است، و این نشان میدهد که ظرف حدود شش دهه آینده متوسط طول عمر انسان میتواند به 100 سال برسد. در عین حال بنا بر پژوهشهای انجام شده در دانشگاههای دوک و کمبریج، شاید امید به زندگی انسان با هیچ نوع محدودیت طبیعی روبرو نباشد.

تا سال 2030 شصت درصد مردم جهان شهرنشین خواهند بود. تقریباً کل رشد جمعیت جهان طی سه دهه آتی مربوط به شهرهای کشورهای در حال توسعه خواهد بود . تا سال 2015 پنج شهر به مقام "کلانشهری" خواهند رسید و هر یک حدود 20 میلیون نفر یا بیشتر جمعیت خواهند داشت: توکیو در ژاپن، بمبئی در هندوستان، لاگوس در نیجریه، داکا در بنگلادش، و سائوپولو در برزیل.

عده بیشتری از مردم سالهای طولانی در رفاه و آسایش زندگی خواهند کرد . کاهش 20 درصدی نرخ مرگ و میر در اثر بیماری قلبی یا سرطان، برای اقتصاد آمریکا به معنی 10 تریلیون دلار صرفه جویی خواهد بود. این امر رهاورد کاهش هزینه های پزشکی، گسترش خدمات تامین اجتماعی و همچنین افزایش سالهای باروری خواهد بود.

اما زندگی طولانی تر، میتواند عواقب زیست محیطی و اجتماعی خطیری در پی داشته باشد. اگر طول عمر انسان به 100سال یا بیشتر برسد، نتیجه آن احتمالاً رشد بیش از اندازه جمعیت جهان خواهد بود. نتایج دیگر آن میتواند افزایش دمای کره زمین، جنگهای داخلی بیشتر و نیز جنگ بیشتر میان ملتها، افزایش عمده شمار پناهجویان، گسترش زاغه نشینی در شهرها، افزایش احتمال شیوع بیماریها، و بروز این تصور باشد که کیفیت زندگی کلاً کاهش یافته است.

بیماری ایدز امید به زندگی را در مقیاس جهانی کاهش خواهد داد . با شیوع بیماری ایدز، امید به زندگی مردم در 51 کشور جهان کاهش خواهد یافت. ظرف یک دهه آینده، طول عمر مردم 11 کشور آفریقایی تاحد 30 سالگی کاهش خواهد یافت. چیزی که در صد سال گذشته بیسابقه بوده است. در کشور بوتسوانا، که نوزادان آن بیش از هر چیز بر اثر ایدز میمیرند ، امید به زندگی فقط 27 سال خواهد بود.

اندیشه های آرمانشهری

بهبود شهرت آرمانشهر

" آرمانشهر شهرت بدی دارد. افرادی که اندیشه آرمانشهری دارند برچسب خیالپردازان غیرواقع بین را میخورند، و آنهایی که میکوشند تا به آرمانشهر جامه عمل بپوشانند ، متهم به استبداد و خودکامگی میشوند(که گاه نیز موجه است). اگر هدف از آینده پژوهی ایجاد یک جهان بهتر، هم برای خودمان و هم برای نسلهای آینده باشد، پس آینده پژوهان باید همت بهخرج داده و به نحو بهتری اندیشههای واقعی آرمانشهری را منتقل کنند." (سینتیا، جی، واگنر، فیوچریست، شماره مارس ـ آوریل 2002 3 ،ص)

برنده شدن در جنگ و صلح

" اندیشه مصلحانه میتواند در جنگ علیه تروریسم اهمیت حیاتی داشته باشد . برای برنده شدن حقیقی در " جنگ " یک استراتژی برای برندهشدن در"صلح" لازم است. این همان جایی است که اندیشه مصلحانه میتواند سودمند واقع شود و طیف کاملی از امکانات را برای ایجاد یک جهان بهتر عرضه کند ." (مایکل مارین، فیوچریست، شماره مارس ـ آوریل 2002 ،ص39(

چشم انداز شفافتری لازم است

"جامعه بشری بدون برخورداری از یک ایده روشن در مورد غایت خویش نمیتواند خود را به طریقی عقلانی اداره کند. ما برای اینکه بتوانیم هر لحظه تصمیمهای عقلانی بگیریم، باید بدانیم که چه نوع جامعهای میخواهیم. داشتن چشمانداز روشن و یک آرمانگرای واقعبین بودن، برای اینکه بتوانیم همچون یک انسان منطقی رفتار کنیم، مطلقاً ضروری است." (تسوی بیسک، فیوچریست، شماره مه ـ ژوئن ـ 2002 ،ص22(

شکل بخشیدن به واقعیتمان "واقعیت ما توسط اندیشه ها و نگرشهای ما شکل میگیرد؛ پس چرا با استفاده از تصویرهای مثبت و الهام بخشی راجع به آینده، آینده مثبت تری را شکل نبخشیم؟" (پیترسی، بیشاپ، فیوچریست، شماره مارس ـ آوریل 2002 ،ص40(

انتخابهای دشوار برای آرمانشهرها " اغلب از آرمانشهر همچون پردهای که میتوانیم تصویر ارزشهایمان را بر آن بتابانیم استفاده میشود . تلاش من جهت ترسیم یک آرمانشهر، معطوف به این واقعیت است که ما تحت اجبار ارزشها و نیازهایی هستیم که نمیتوان آنها را کاملا با یکدیگر سازگار کرد. از این رو ناگزیریم به انتخابهای دشواری دست بزنیم." (آمیتای اتزیونی، نویسنده کتاب جامعه تک رنگ، فیوچریست، شماره نوامبر ـ دسامبر2001 ،ص52(

 #کاشی سنتی

©کلیه حقوق این سایت متعلق به کاشی سنتی رنجبران به شماره برند 333592 می باشد
طراحی و توسعه شرکت مهندسی بهبود سامانه فرا ارتباط