مقاله ها
1402/09/09
hc8meifmdc|2011A6132836|Ranjbaran|tblEssay|Text_Essay|0xfcff3c8d150000008936000001000300

UML     الزامی برای طراحی سیستم اطلاعات بیمارستان

 شهلا فزون خواه

دانشجوی دکترا مدیریت اطلاعات بهداشتی و درمانی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تبریز و معاون آموزشی دانشکده پیراپزشکی تبریز

 

دکتر فرهاد حاتمی سعدآباد

دکترای حرفه ای و عضو هیات علمی و مدیر عامل مؤسسه طب و توسعه

 

چکیده

مقدمه : بیمارستان شامل واحدهای مختلف سازمانی باانواع پردازشهای اطلاعاتی متفاوت و با متدهای مختلف جریان کار است. همچنین فرایند مراقبت هر بیمار منحصر به فرد است و نیاز به ارتباطات متقابل بین واحد های سازمانی و واحد های خارج سازمانی دارد. لذا مراقبت از بیمار به شدت به اثربخشی سیستم اطلاعات بیمارستان (HIS)بستگی دارد. هدف از این مطالعه بررسی زمینه استقرار HISبا پیگیری و درک جریان اطلاعات با استفاده از ابزار UML می باشد . 

روش پژوهش: این مطالعه به روش بررسی نظام مند منابع (Systematic Review) و با استفاده از ســایتـها و موتورهای جستجوی (Search Engines & Meta Search Engines) معتبر و انجام جستجوی دستی (Hand Search) و استفاده از روشهای Reference tracking  و Citation به انجام رسیده است.

 یافته ها : خدمات بیمارستان بطور گسترده ای به اثربخشی سیستم اطلاعات بیمارستان (HIS)بستگی دارد تا فرایندهای پویای بیمارستان هماهنگ و در راستای اهداف بیمارستان عمل کنند.بهترین روش برای انجام اینکارسیستمهای مدیریت جریان کار (WFMS)است که جریان کار را مدل بندی و فعالیتهای تکراری را خودکار می کند. جهت مدل بندی و مدیریت جریان کار ابزارهایی موردنیاز است UMLابزاری است که قادر به توصیف معماری سیستمهای اطلاعات بیمارستان به زبان قابل استفاده برای طراحی نرم افزاری سیستم HIS است.

  نتیجه گیری: مطالعات مختلف در اروپا نتایج مثبت استفاده از سیستمهای مدیریت جریان کار در طراحی  HISنشان داده است. WFMS جریان کار را هماهنگ و انتظارات استفاده کنند گان را برآورده نموده و وظایف محوله را پیگیری می کند. همچنین با توجه به اینکه ارائه کنند گان خدمات سلامت معمولا تصویر کاملی از موقعیت بیمار ندارند و با حجم زیادی از داده ها روبرو هستند، مدلهای UML سیستمهای پیچیده را سازماندهی نموده و بصورت شماتیک و الکترونیک قابل مشاهده می سازند، با استفاده از سیستم های UML در طراحی HIS مقدار زمان مورد نیاز برای بازیافت اطلاعات و مستند نمودن مراقبت وارتباطات میان کادر بالینی و غیر بالینی کاهش می یابد و در نتیجه منجر به بهبود کیفیت مراقبت و کاهش هزینه ها می شود . لذا برای آنکه سیستم اطلاعات بیمارستان با موفقیت نصب شده و مورد استفاده قرار گیرد باید HISمطابق با سیتمهای مدیریت جریان کار باشد تا بیشترین بازدهی را فراهم آورد.

واژه های کلیدی:سیستم اطلاعات بیمارستان(HIS) ، سیستمهای مدیریت جریان کار(WFMS)، زبان مدل بندی مشترک(UML)

مقدمه

    ناهمگونی جزو ذاتی بیمارستان است. بیمارستان شامل واحدهای مختلف سازمانی با انواع طرحهای مختلف پردازش اطلاعات و برای انواع متفاوت کارکنان حرفه ای مراقبت سلامت می باشد که برای انجام این پردازش ممکن است از کامپیوتر یا از ابزارهای پردازش دستی استفاده کنند، همچنین فرایند مراقبت از هر بیمار منحصر به فرد است و نیاز به ارتباطات متقابل بین واحدهای سازمانی و همچنین با خارج سازمان مانند شرکت دارد، همچنین مراقبتهای بهداشتی به دلیل بهره گیری از یافته های پژوهشی و  فن آوریهای جدید یکی از حوزه هایی است که سریعترین تغییرات را در سرتا سر جهان دارد[2]، در واقع سازمانهای مراقبت سلامت  با چالشهای بسیاری  روبرو هستند و برای غلبه بر این چالشها از فن آوریهای پیشرفته استفاده می نمایند. یکی از این فن آوریها که شدیداً مورد نظر سازمانها می باشد سیستم مدیریت جریان کار است.

مدیریت جریان کار یک فن آوری با سرعت رشد بالاست که در سازمانها و صنایع مختلف بکار گرفته می شود،تا کنون بیش از 200 محصول جدید مدیریت جریان کار در بازارهای جهانی معرفی شده است . این محصولات به اجرا، پایش و هماهنگی جریان کار در محیط پراکنده اداری کمک می کند،مخصوصا در HISکه با کامپیوتری نمودن و انتقال اطلاعات سر و کار دارد. هدف اصلی در این فن آوری ، اتوماسیون فرایندهای ترکیبی بین فعالیتهای انسانی و ماشین خصوصا در تقابل با سیستم ها و ابزار ITاست . گرچه بیشترین کاربرد این فن آوری تاکنون در حوزه عملیات اداری از قبیل صنایع بیمه ، بانکداری ، حقوقی و اداری بوده اما امروزه به عنوان یک فن آوری مفید و موثر در بسیاری از صنایع و بنگاههای اقتصادی بکار گرفته می شود، به عبارت دیگر جریان کار می تواند اتوماسیون روشها در جایی باشد که اسناد ، اطلاعات یا فعالیتها بر اساس مجموعهای از قواعد و سیاستهای از پیش تعریف شده بین اعضا حرکت می کند تا تمام یا بخشی از اهداف سازمانی تامین گردد.جریان کار ممکن است دستی یا توسط رایانه و فن آوریهای اطلاعات یا در عرصه تجارت الکترونیکی پشتیبانی و سازماندهی شود، در محیط بالینی ، فرایندهای بالینی باید به نحوی هدایت شوند که دقیقا مشخص شود چه کسی، چرا ، کی ، کجا و چطور فعالیتها را انجام خواهد داد . سیستم مدیریت جریان کار با تعریف فرایند ها ، تعاملات بین کاربران و کاربردها را تسهیل مینماید .در این مقاله خصوصیات و مزایای استفاده از سیستمهای  جریان کار (WFMS) توصیف شده است .

روش پژوهش :

این مطالعه به صورت بررسی سیستماتیک متون ( systematic review of literatures ) انجام  شده است. بررسی سیستماتیک فرایندی برنامه ریزی شده و ساختارمند برای جستجوی کلیه اطلاعات و منابع موجود در زمینه سئوال پژوهش میباشد. بررسی 20 مورد systematic review انجام شده وبرای این منظور  محققین ابتدا استراتژی مناسبی برای جستجوی کلیه منابع موجود و مرتبط تدوین نمودند که در اصل ساختار و نظام اصلی انجام مطالعه را تشکیل می دهد. سپس به بررسی منابـع موجود در اینترنـت با استفاده از ســایتـهای معتبـر و با کلید واژه های  UMLHISWFMS پرداخـته شده است  که از آن جمله میتـوان به سایتهای  Pub med،WHO ، Sciencedirect ،OMGrational blackwall اشاره کرد، سپس با استفاده از Snowbollingکه شامل Reference tracking و Citation می باشد تعداد مقالات معتبر افزایش داده شد و همزمان با این روش به جستجوی دستی منابع موجود در کتابخانه دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی اقدام گردید .

یافته ها:

   در بازار رقابتی امروزی که بین بیمارستانها وجود دارد، ساختار و عملیات بیمارستان باید شناخته شود و تا حد ممکن پاسخگوی بیماران باشد، نه فقط کار و سرمایه بلکه اطلاعات نیز جزو منابع حیاتی است. در دسترس بودن، صحت و تسهیلاتی برای پردازش اطلاعات برای خدمت دهی مؤثر به بیمار حیاتی است.خدمات بیمارستان بطور گسترده ای به اثربخشی سیستم اطلاعات بیمارستان (HIS) بستگی دارد.سیستم اطلاعات بیمارستان (HI) سیستمی در بیمارستان است که با پردازش کامل اطلاعات و ذخیره اطلاعات بیمارستان سرو کار دارد. HIS از زیر سیستم های مستقل با روشهای مختلف پردازش اطلاعات و جریان کار تشکیل شده است. برای غلبه بر پیچیدگی و ناهمگونی های سیستم اطلاعات بیمارستان چندین روش بکار برده می شود.

·  استفاده از مدلهای داده ها (یا مدلهای اطلاعات) برای ایجاد سیستم های اطلاعاتی کامپیوتر مدار است که بطور وسیعی اجرا می شوند، این مدلها ایستا هستند و جنبه رفتاری را تحت پوشش قرار نمی دهد، مدلهای داده ها برای طراحی سیستم های پیچیده اطلاعات کافی نیستند.

·  بکارگیری تحلیل های شی مدار، بررسی ساختار، عملکرد و پویای سیستم اطلاعاتی را در مدلی واحد امکان پذیر می سازد و برای تحلیل و طراحی سیستم استفاده می شود.

·  مدل بندی فرایند اداری (BPM) روشی  موضوع مدار برای تحلیل و طراحی فرایند های اداری و مشخصات سیستم های نرم افزاری است. BPM مشخصات رفتاری و ساختاری بیمارستان را با صحت بسیار بالا آماده می کند. برای مثال از نتایج BPM می توان برای استخراج نیازهای اطلاعاتی و ارتباطی در بیمارستان استفاده می شود.

   تحلیل شی مدار و BPMاساسا روی مهندسی نرم افزار سیستم های اطلاعاتی کامپیوتر مدار متمرکز می شوند ، بهترین روش برای انجام این کار سیستم های مدیریت جریان کار است. این سیستم ها امکان یکپارچگی فعالیتهای دستی و خودکار را فراهم می سازد . مدیریت جریان کار، فرایند های بالینی را بهبود بخشیده و منجر به ارائه خدمات بهتر به بیماران بیمارستان می شود . در مدل بندی WFMS معمولاً به سئوالات زیر پاسخ داده می شود: چه کاری انجام می شود (فرایندهای اداری و جریان کار) ، چطور (فعالیتها)، توسط چه کسی (عملگر) و با چه ابزارهایی (ابزارها) مدیریت جریان کار را می توان به عنوان سیستمهایی برای اختصاصی نمودن، اجرا، پایش، هماهنگی موارد جریان کار در محیط پراکنده اداری تعریف نمود که این  عمل از طریق نرم افزارهای کامپیوتری انجام  می گیرد[1] .

    در واقع فرایندها با سیستم های جریان کار (WFMS) کنترل و هماهنگ می شوند. WFMS تضمین می کند که عملگران فعالیت را با ترتیب صحیح انجام می دهند و این عمل با اطلاع به عملگران حقیقی و در زمان حقیقی انجام می گیرد. تصویر شماره 20-2 نشان می دهد که چطور WFMS با عملگران و سیستم پایگاه داده ای تعامل دارد.

مدیریت HIS نیز نیاز به ابزارهای قوی و قابل اعتمادی دارد تا فرایندهای پویای بیمارستان و هماهنگ و تحت پوشش قرار دهد، بهترین روش برای انجام این کار سیستم های جریان مدیریت کار است. این سیستم ها امکان یکپارچگی فعالیتهای دستی و خودکار را فراهم می سازد. مدیریت جریان کار بالینی را بهبود بخشیده و منجر به ارائه خدمات بهتر به بیماران بیمارستان می شود.

  تصویر شماره 1 نحوه تعامل WFMS با عملگران و سیستم پایگاه داده ای را نشان می دهد. عملگران، سیستم پایگاه داده ای و WFMS بخشی از سازمان هستند، سازمان دارای محیطی است که با آن در تعامل است. WFMS عملکرد را مطلع می کند که فعالیتی جدید را آغاز می کند و وقتی عملگر فعالیت را به اتمام رساند WFMS عملگر را مطلع می کند که فعالیتش به اتمام رسیده است.

   بعد از اینکه WFMS پایان فعالیت را دریافت نمود، باید تصمیم بگیرد که فعالیت بعدی چه فعالیتی است، به عبارت دیگر در WFMS شناخت فرایندهای مورد نیاز برای اجرا ضروری است. در WFMS لازم است نقش افراد نیز مشخص باشد تا WFMS در مورد انتخاب عملگر برای یک نقش تصمیم گیری کند. کلیه حالتها و انتقالات ممکن در WFMS رخ می دهد ]4[.

   به عنوان مثال در بیمارستان دانشگاهی سارلند جریان کار بالینی تحلیل شده بود، در این بیمارستان بخشها و واحدهای خدماتی مانند بخشهای رادیولوژی ، آندوسکوپی یا آسیب شناسی، باید اطلاعات را برای درمان بیماران یکپارچه و هماهنگ کنند. به عنوان مثال آزمایشات رادیولوژی توسط پزشک معالج دستور داده می شود. توسط بخش رادیولوژی انجام شده و به بخش منتقل می شود. در مدیریت جریان کار این انتقال بطور خودکار توسط سرور ارتباطی انجام شده و جریان کار کامل توسط سیستم مدیریت جریان کار کنترل می شود ]5[.

   جهت مدل بندی گرافیکی سیستم جریان کار از ابزارهایی نظیر Petrinet، چارتهای حالت، دیاگرامهای فعالیت UML یا زبانهای توصیفی استفاده می کنند. ابزارهای فوق به طراح جریان کار این امکان را می دهد که برنامه های جریان کار را در سطح معنایی بالایی تعریف و اصلاح کند. در این برنامه ها معمولاٌ برای هر فرایند اداری یک برنامه جریان کار تعریف می شود و در WFMS ذخیره می شود ]6[.

   از موارد فوق، ربان مدل بندی برای توصیف و تعریف جریان کار پیشنهاد شده است که UML نامیده می شود  زبان مشترک مدل بندی (UML) استاندارد صنعتی عملی است. زبان مدل بندی مشترک  (UML) استانداردی تخصصی برای توسعه سیستمهای شی مدار می باشد و استانداردی بین المللی می باشد که به عنوان رویه ای واحد "بهترین اقدامات " را یکپارچه می سازد. UML پدیده ای جهانی با فعالیت در هر گوشه جهان است، شرکتها شروع به سرمایه گذاری در UML نموده اند و مطمئن هستند که UML ایجاد مؤثر نرم افزار را تسهیل می کند.

Zur eralngung et al (2004) در تحقیق خود نشان می دهد که UML برخی مشکلات مربوط به توسعه نرم افزار شی مدار را کاهش می دهد. در این مطالعه از تئوری تناسب وظیفه تکنولوژی (TTF) به عنوان پایه ای تئوریک برای آزمایش UML استفاده شده است. تئوری TTF پیشنهاد می کند که برای اینکه فن آوری اطلاعات در اجرا موفق باشد. باید در ابتدا نیازهای کاربران را برآورده کند به عنوان مثال باید تناسبی بین الزامات کار و وظایف سیستم وجود داشته باشد در این مطالعه بررسی های قبلی در مورد اینکه چطور خصوصیات فردی و خصوصیات وظایف با استفاده از UML تحت تاثیر قرار گرفته اند و همچنین علاوه داده های مورد نیاز برای استفاده کنونی از UML در جامعه توسعه نرم افزارهای جهانی نشان داده شده است.

در این مطالعه به 1057 کاربر از 35 کشور جهان  پرسشنامه ارسال شد واز آنها دعوت شد تا با اتصال به وب سایت در مطالعه شرکت نمایند . مطالعه نشان داد که انجمن UMLدرک مثبتی از UMLدارد . اکثر پاسخ دهندگان UMLرا به عنوان زبانی مناسب ، ثابت و انعطاف پذیر برای استفاده در طرحهای توسعه ای نام برده اند ، همچنین شاخص TTFنشان می دهد که متغیر ابهام با ساتفاده ازUML  حد پایینی را داراست[7].

) Susannah Bloch1998) در پایان نامه خود برای طراحی و تحلیل سیستم ماورا صوت از  UML استفاده نموده است تا مورد کاربر های مختلف و دیدگاهها در مورد سیستم استخراج شود زیرا UML درک بهتری از کل سیستم در اختیار کاربر قرار می دهد و عمچنین سیستم از جنبه های مختلف برای درک سیستم و نقش مختلف اجزا مختلف سیستم و تعاملات آنها بررسی می شود .

دیاگرامهای UML برای تحلیل الزامات

 کاربران مختلف  در UML            

شناسایی کاربران سیستم ضروری است . این دیاگرام ساده شماره 2 افراد مختلفی که از سیستم استفاده خواهند کرد را نشان می دهد و شرح می دهد که چه کسی به عنوان کاربر در نظر گرفته شده است . واژه ذینفع واژه مهندسی نرم افزار است که به هر فردی اشاره می کند که در سیستم ذینفع است ، این فرد ممکن است پزشکی باشد که از سیستم استفاده می کند ویا یک کارمند بالینی یا بیمار ی که از وسایل ماورا صوت استفاده می کند .

دیدگاهی کلی از سیستم

دیاگرام بالا دیدگاه کلی فرایند ها را نشان می دهد . شناخت کار سیستم بسیار مهم است . در این دیاگرام می توانیم مشاهده کنیم که مورد های کاربردی خاصی نظیر "تحویل دادن جزییات بیمار " به مورد کاربر دیگری به نام "تحویل دادن داده های ماورا صوت " گسترش یافته است،  بدین معنی که هر دو مورد کاربر عملگرهای تهیه کننده ، دریافت کننده مشترکی دارند آدمکی که در این دیاگرام نشان داده شده است ، عملگر نامیده می شود . افرادی وجود دارند که با سیستم در تعامل هستند بیضی ها مورد کاربر ها را نشان می دهد به عنوان مثال تعامل یا فعالیت بین دو عملگر.

دیاگرام توسعه :

نمای توسعه معماری برای سیستم ماورا صوت:

در دیاگرام توسعه ایده ای در مورد گسترش سیستم ترسیم می شود. دیاگرام توسعه وسایل فیزیکی و پردازشگرهای مختلفی را نشان میدهد که برای استفاده در سیستم پیشنهاد شده است. خطوط بین جعبه ها ، تعاملات بین آنها را نشان می دهد . در تصویر فوق ابزار ماورا صوت به کامپیوتری وصل شده است که نرم افزار کاربردی ماورا صوت را اجرا می کند ، همچنین به مدارک الکترونیکی بیمار (HER) دسترسی دارد . این نرم افزار کاربردی سیستم عملیاتی استفاده از منابع سخت افزاری را نشان می دهد [8] .

Charles Webster (2004)در تحقیق خود تحت عنوان مدیریت جریان کار و سیستمهای مدارک الکترونیک سلامت نشان داده شده است که فن آوری سیستمهای جریان کار باعث افزایش بهره وری و قابلیت استفاده مدارک الکترونیک سلامت می شود

   سیستمهای مدارک سلامت الکترونیکی (EMR) از سیستمهای مستند بیمار به ابزارهایی برای پزشکان جهت انجام وظایف و برای مدیریت افراد  تحول یافته است. EMR که به این طریق استفاده می شود باید با جریان کار تطابق کند ، ابزارهای EMR باید سیستمهای که مدیریت جریان کار (WFMS) باشد.

 WEBSTERدر مطالعه خود نشان داده ا ست ارائه کنندگان خدمات در مراقبت اولیه از یک به 15 و از 5 به 95 گیرنده خدمت افزایش یافته است ،همچنین  تعداد ویزیت ها، در آمد و کیفیت شاخصها افزایش و زمان انتظار بیمار، طول دوره ویزیت ، پیغام تلفنی و زمان  کاهش یافته است. سیستمهای مدیریت جریان کار تعداد فعالیتهای بی ارزشی که  به EMRاضافه شده است را کاهش داده و موارد موازی فعالیتهای EMR را نشان می دهد و اختصاص  وظایف EMR را به افراد هماهنگ می کند که کلیه این موارد به کاهش طول مدت ویزیت ختم می شود[9].

   خودکار سازی جریان کار در بخش مدارک پزشکی مراقبت سلامت Memorial  در  ELMHURST مثال خوبی از جریان کار بطور عملی است برای یک دهه بخش در نظر داشت تا پرونده کاغذ مدار بیمار را تبدیل نموده و مدارک را بصورت سیستمهای تصویر برداری نوری نگهداری می نمایند .در 1997 بخش روی مدیریت جریان کار متمرکز شد

   اکنون در بخش مدارک نقایص پرونده ها مشخص شده و کدهای استاندارد بیماریها و اقدامات درمانی اختصاص داده می شود . زمانی که کدگذاری کامل شد روی هر مدارک پزشکی علامت "انجام شد" زده شده و از ردیف خارج می شود . در صورتیکه چارت نقایصی داشته باشد ، چارت به پزشکان برای تکمیل پس فرستاده می شود . قبل از انجام  این اقدامات فرایندها به کندی صورت می گرفت ، پزشکان باید منتظر می ماندند تا پزشکان سر فرصت نقایص را رفع کنند ، تحلیلها و کدگذاری متعاقب همدیگر صورت می گرفت ]10[.

   در واقعWMFS نقطه نظرات جدیدی را در طراحی HIS فراهم می کند. WFMS قادر است. مدلها را تعریف نماید و این مدلها را در سیستم های اطلاعاتی جریان کار مدار منتقل کند، مدلها را شبیه سازی و اعتباردهی کند و جریانهای کار یا اجرا کند.

بطور کلی HIS جریان کار مدار مزایای عمده زیر را در بردارد:

خودکارسازی بیمارستانها را بهبود می بخشد، زیرا WFMS شامل کلیه فعالیتهای دستی خودکار می باشد.

HIS جریان کار مدار راحتتر از HIS سنتی با تغییرات تطابق می یابند.

HIS جریان کار مدار سیستمهای قبلی را به جای جایگزینی و با تغییراتی ارائه می کند.

   با WFMS می توان به قابلیت بالایی از اطلاعات دست یافت که توسط HIS مدیریت می شود. تحلیلهای پویا و مستمر HIS امکان شناخت بهتر جریان کار را امکان پذیر ساخته، نقاط ضعف و نقایص را مشخص و پیشنهاداتی برای بهینه سازی HIS پیشنهاد می کند ]4[.

   بدون شک مدیریت جریان کار فرایندها را هدایت نموده و باعث کاهش هزینه ها می شود. بخصوص در حوزه بالینی و بخشهای منابع اداری و انسانی. مدیریت جریان کار بویژه در سیستم های مدیریت اطلاعات بهداشتی کاربرد دارد که با کامپیوتری نمودن و انتقال اطلاعات سرو کار دارند. برای مثال با اعمال مدیریت جریان کار پرستار از وارد نمودن داده های نمودار بیش از یکبار رهایی می یابد و بدین طریق باعث حذف کارهای اضافی و صرفه جویی در زمان می شود.]3[.

مزایای محسوس:

کاهش هزینه های عملیاتی : کلیه سازمانهای که از جریان کار استفاده می کنند گزارش نموده اند که هزینه های واحدشان با استفاده از مدیریت جریان کار کاهش یافته است . بانکی که در پنج ساله گذشته از مدیریت جریان کار استفاده کرده بود از پیشرفت 33 درصدی در بهره و ری خشنود بود .

بهبود بهره وری:وظایف معمول و تکرار ی را می توان خودکار نمود زیرا طول مدت زمان اجرا با اجرای فرایند ها ی با اهمیت و حذف موارد تکراری کاهش می یابد .

افزایش سرعت پردازش: مطمئنا فرایند های خودکار و توسط کامپیوتر سریعتر از فرایند های دستی انجام می گیرید ، کامپیوتر فرایند های کاری موازی را پشتیبانی می کند ،به عنوان مثال اگر وظیفه ای شامل 8 فعالیت باشد ، می توان  4 مورد از این وظایف را همزمان با 4 وظیفه دیگر انجام داد و در نتیجه در زمان به میزان قابل توجهی صرفه جویی می شود.

مزایا ی غیر محسوس:

خدمات پیشرفته:مدیران ادعا می کنند که با استفاده از سیستم مدیریت جریان کار آنها قادر به ارائه خدمات بهتر به مشتریان می باشند ، زمان انجام کار کاهش می یابد ، اشتباهات کمتری رخ می دهد و اطلاعات پیشرفت کار به سادگی در دسترس است .

شرایط بهتر کاری برای کارکنان:  تعداد کمی از کارمندان از کارهای تکراری لذت می برند ،لذا مدیریت جریان کار با حذف موارد تکراری باعث رضایت کارمندان می شود.

مدیریت بهتر تغییر :سازمانها می توانند فرایندهای کاری را تعریف ،خودسازی ومجددا تعریف نمایند

ارتباطات بهتر: با این عمل اطلاعات در مورد وظایف به راحتی در دسترس است ،ارتباط بین افراد و در سازمانها پیشرفت می کند .

پشتیبانی از تصمیم:تصمیم گیری موثر و خوب با استفاده از مدیریت جریان کار امکان پذیر است.            

قابلیت برنامه ریزی پیشرفته:با اطلاعات موجود در مورد اینکه چطور سازمان کارهایش را انجام می دهد و همچنین میزان پیشرفت در کار برنامه ریزی موثرترانجام می گیرد.

قابلیت توسعه پیشرفته: کاربران قادرند تغییرات سریع در ساختار سازمان را گزارش دهند و به تغییرات وفرصتهای جدید پاسخ دهند.

امروزه سازمانها با رقابتی جهانی در بسیاری از حوزه ها روبرو هستند و در نتیجه نیاز مستمری به پیشرفت و تغییرات متعاقب آن دارند، لذا برای غلبه بر چالشهای پیش رو نیازمند بهره گیری از فناوریهای نوین نظیر فناوری اطلاعات IT میباشند. برای بهره گیری از این فناوری دستیابی به اجزا مورد نیاز آن ضروری است این اجزا شامل سخت افزار، نرم افزار و آموزش کارکنان میباشد، اما به جرات میتوان گفت که پیاده سازی فناوری اطلاعات در یک سازمان نه تنها به اجزا فوق بلکه به یکپارچگی فناوری با جریان کار سازمانی نیازمند است. لذا بسیاری از سازمانها برای کمک به حل این مشکل از فناوری هایی نظیر سیستمهای مدیریت جریان کار استفاده می کنند تا در نهایت بیشترین هماهنگی و همخوانی  را بین فناوری پیاده شده و جریان کار واقعی سازمان پدید آورند. برای این منظور از ابزارهای مدل سازی فرآیند کسب و کار و فعالیتهای سازمانی استفاده می شود.

الگوی فوق الذکر پایه ای ترین جزء طراحی سیستم اتوماسیون و پیاده سازی فناوری اطلاعات در هر سازمانی به شمار می رود و طبعاً برای انجام این مهم در سیستمهای بهداشتی و درمانی که مهمترین دغدغه و رسالت دبیرخانه شورای تکفاب می باشد، استفاده از چنین الگویی رهگشا به نظر می رسد.

مراقبتهای بهداشتی به دلیل بهره گیری از یافته های پژوهشی و فناوریهای پزشکی جدید یکی از حوزه هایی است که سریعترین تغییرات را در سرتا سر جهان دارد و پیشرفت روز افزون در قلمرو فناوری اطلاعات از جمله در مراقبت های سلامت به اندازه ای است که شناسایی جریان فرآیند ها، چرایی و چگونگی عملکرد آنها، شناخت صاحبان فرآیند، بویژه تشخیص ارزش افزوده آنها، نقاط کنترل و زمینه های بهبود فرآیند ها، برای استقرار درست فناوری اطلاعاتی حیاتی است.

بنابراین شناسایی دقیق این روالها و مشخص نمودن ارتباط اطلاعاتی هر قسمت با قسمت  دیگر موجب خواهد شد که هماهنگی و یکپارچگی لازم در سیستم نهایی ایجاد گردد، پس بررسی وضع موجود سازمانها و فرآیندهای آنها مهمترین قدم در راه نیل به اهداف چنین پروژه هایی است و تجارب موجود نشانگر این است که بررسی وضع موجود سازمانهای ارائه دهنده مراقبت در صورتی می تواند جامعیت لازم را داشته باشد که تمامی فرآیندهای اصلی و فرعی که ورودی فرآیندهای اصلی به شمار می روند با روشی سیستماتیک بررسی شوندو در این راستا به نظر می رسد که استفاده از الگوی BPMT  وWFMS  سیستماتیک ترین روشهای موجود برای پاسخ به سوالات آن طرح خواهد بود، برای نیل به این هدف UML درک بهتری از کل سیستم در اختیار کاربر قرار می دهد و همچنین سیستم از جنبه های مختلف برای درک سیستم و نقش مختلف اجزا مختلف سیستم و تعاملات آنها بررسی می شود.

در تجربیات جهانی نیزChahes Webster در مقاله خود گزارش نموده است که استفاده از WFMS در راستای ارتقا بهره وری خدمات مراقبتی اولیه موجب افزایش حجم خدمات، درآمد، کیفیت، کاهش زمان انتظار و کاهش طول مدت ویزیت شده و موجب ایجاد هماهنگی بین وظایف کارکنان و مراقبان بهداشتی شده است

منابع:

1.Winter Alfred; Brigl Birgit; Wendt Thomas. UML – Based ontology for describing hospital information system architectures MED Infor Amesterdam: IOS press. Institule for medical informatics statistics and epidemiology university of Leipzig Germany. 2001.

2.زرگر، محمود .اصول و مفاهیم فن آوری اطلاعات، تهران،انتشارات بهینه، چاپ اول ،1382،397-392

3.Gvaeber S. The impact of workflow management systems in the design of hospital information systems Institute of medical biometrics Epidemiology and medical informations Germany 1999.

4.Eshuis Hendrik. Semantics and Veri. Cation of UML Activity Diagrams for Work.ow Modelling CTIT Ph.D. thesis Series Almelo 2002.

5.Health care Informations the many layer of workflow automation David Essex June 2000.

6.Reichart Manfred; Dadam Peter Baur Thomas. Dealing with forward and backward jumps in workflow management systems information for school of Etweklung 2004 132-151.

7.Edangung zur; Wurde der; Vorgelegt von; kradolfer Markus. A workflow metamodel supporting dynamic Reuse-based model evolution dissertation Mai 2000.

8.Bloch Susannah Joint Department of Physics Institute of Cancer Research and Royal Marsden Hospital WWW.icr.ac.uk/physics/Ultrasound 1998.

9.Webster charles. Workflow Management and electronic health record systems. Jmj technologies Atlanta Georgia USA mednot amesterdam ISO press. 2004.

10.Rob Allen. Workflow: an introduction-open image systems inc United Kingdom WFMS External Relations committee http;// gov. alentejodigital.pt

©کلیه حقوق این سایت متعلق به کاشی سنتی رنجبران به شماره برند 333592 می باشد
طراحی و توسعه شرکت مهندسی بهبود سامانه فرا ارتباط