مقاله ها
1403/11/20
نویسنده : دکتربیژن باصری

در صنایع چاپ و نشر تأثیر خرید تجهیزات سرمایه ای خارجی و بهره وری به ترتیب با ضرایب 026/0 و 586/0 بر تقاضای نیروی کار ماهر تأثیر مثبتی داشته اند. در واقع، کشش تقاضا برای نیروی کار ماهر عمدتاً از دو متغیر فوق به شکل معناداری تأثیر پذیرفته است سایر متغیرها بدلیل معنادار نبودن از الگو حذف شده اند.

در مورد نیروی کار غیرماهر تأثیر متغیرهای سرمایه فیزیکی منفی 052/0 میباشد. به عبارت دیگر سرمایه گذاریهای فیزیکی تأثیری منفی بر تقاضای نیروی کار غیر ماهر دارند. با توجه به ظهور فناوریهای برتردر عرصه چاپ و نشر سرمایه گذاریهای جدید فیزیکی جانشین نیروی کار غیرماهردر این صنعت میباشند. سایر متغیرها در جدول (24 (قید شده است. علامت متغیر بهره وری بر تقاضای نیروی کارغیرماهردر این صنعت منفی 015/0 میباشد.

در صنایع شیمیایی تأثیر متغیرهای دستمزد واقعی بر تقاضای نیروی کار ماهر منفی و ضریب کشش آن 202/0 -میباشد. اثر بخشی متغیر هزینه تحقیق و توسعه 06/0 ،مثبت و معنادار میباشد. بهرهوری نیروی کار نیز ارتباط مستقیمیبا تقاضای نیروی کار ماهر دارد و مقدار ضریب آن در صنعت پتروشیمی06/0 میباشد. این تأثیر مثبت و معنادار است. صنایع شیمیایی یکی از معدود فعالیتهایی است که تأثیر هزینه تحقیق و توسعه در آن بر تقاضای نیروی کار ماهر مثبت و معنادار بوده است. در سایر صنایع چنین معناداری در مورد تقاضای نیروی کار ماهر و متغیر تحقیق و توسعه به چشم نمیخورد. مشاهدات آماری گسترده تر و استفاده از عامل تحقیق و توسعه در ظرفیت سازی و سرمایه گذاری صنایع شیمیایی نقش اساسی ایفا نموده است

در مورد اثرگذاری متغیرهای فناوری بر اشتغال نیروی کار ماهر تأثیر خرید و تحصیل اموال سرمایهای خارجی با ضریب 056/0 منفی و معنادار و ضریب هزینه توسعه و تحقیق با 028/0 مثبت و فاقد معنا میباشد. متغیر دستمزد دارای ضریب 18/0 و معنادار میباشد. به بیان دیگر یافتههای مطالعه حاضر نشان میدهد که صرفاً متغیر دستمزد و خرید اموال سرمایه ای از خارج در الگو اثرات معناداری بر اشتغال به جا میگذارند. در هر حال محدودیتهای آماری مطالعه حاضر باید به نوعی مد نظر قرار گیرد زیرا اطلاعات در دوره زمانی 1374 تا 1379 میباشند و امکان اینکه نتوانند برآوردهای دقیقی ارایه دهند وجوددارد.

کاشی کاری مسجد

نهادینه شدن واحدهای تحقیق و توسعه موجب میشود تا کالاهای جدید با فناوریهای جدید به بازارهای داخلی و بینالمللی عرضه شود. با توجه به سهم 8/0 درصدی صادرات با فناوری بالا آن هم با تعریفهای مرسوم در اقتصاد ایران بنظر میرسد که نهادهای تحقیق و توسعه تا رسیدن به شرایط مطلوب راه طولانی در پیش دارند.

در صنایع کانی غیرفلزی تأثیر هزینه تحقیق و توسعه بر اشتغال نیروی کار ماهر مثبت و معنادار است و مقدار ضریب آن 045/0 میباشد. این نشان میدهد که در ازای یک درصد افزایش در هزینه تحقیق و توسعه صنایع کانی غیرفلزی میزان اشتغال نیروی کار ماهر آن 045/0 افزایش مییابد و یا به بیان دیگردر ازای 100درصد افزایش در هزینه تحقیق و توسعه در این صنعت ،میزان اشتغال نیروی کار ماهر 5/4 درصد افزایش مییابد. تأثیر دستمزد واقعی بر اشتغال نیروی کار ماهر در این رشته فعالیت منفی 12/0 میباشد و ارتباط تئوریک آن با تقاضای نیروی کار ماهر همخوانی دارد. در مناسب ترین الگوی برآوردی ضریب میان نرخ رشد بهرهوری نیروی کار ماهر و تقاضای اشتغال 36/0 میباشد و به ازای یک درصد افزایش بهرهوری ناشی از آموزشهای نوین یا فناوریهای به هنگام تقاضای نیروی کار ماهر 36/0 افزایش مییابد.

در برآورد تابع تقاضای نیروی کار غیرماهر مهمترین متغیرهای اثرگذار واردات اموال سرمایه خارجی و هزینه تحقیق و توسعه میباشد که هر دو دارای علامت منفی هستند و بر تقاضای نیروی کار غیر ماهر تأثیر غیرمنفی دارند. به عبارت دیگر، چنانچه فناوریهای نوین به شکل کاملاً خودکار باشند تقاضای نیروی کارغیرماهر را کاهش میدهند

فروش کاشی هفت رنگی

در صنایع تولید کننده ماشین آلات تأثیر هزینه تحقیق و توسعه، واردات کالاهای سرمایهای خارجی و بهره وری نیروی کار بر تقاضای نیروی کار ماهر مثبت میباشد. مقادیر ضرایب فوق در مناسب ترین الگوی برآورد شده به ترتیب 026/0 ،032/0 ،138/0 و همگی در سطح بالای 90 درصد از نظر آماری معنادار میباشند. مجموع این سه ضریب 19/0 میباشند و نشاندهنده این موضوع میباشند که افزایش هر کدام از متغیرهای مورد بحث تأثیری مثبت بر اشتغال نیروی کار ماهر در این فعالیت دارند. در صنایع و فعالیتهایی که مشاهدات آماری قابل توجه بوده و آن صنعت زیربخشهای زیادی داشته است. واریانس در ضرایب برآوردی کمتر بوده و نتایج با واقعیات موجود انطباق بیشتری دارد. این ضرایب نشان میدهند که ساختار صنعت ماشینآلات با سایر صنایع متفاوت بوده و فقط به نیروی کاردارای تخصص ومهارت نیاز دارد.

در معادلات برآوردی در مورد نیروی کار غیرماهر تأثیر هزینه تحقیق و توسعه بر تقاضای نیروی کار غیرماهر منفی (022/0 (و این متغیر در سطح 88 درصد معنادار میباشد. انتظار میرود که یک درصد افزایش در هزینه تحقیق و توسعه به میزان 02/0 تقاضای نیروی کار غیرماهر را کاهش میدهد.

©کلیه حقوق این سایت متعلق به کاشی سنتی رنجبران به شماره برند 333592 می باشد
طراحی و توسعه شرکت مهندسی بهبود سامانه فرا ارتباط