مقاله ها
1403/09/05
نویسنده : مهندس هومن بهمن پور - دکتر ناصر محرم نژاد

منظور از فضاهای سبز شهری، نوعی از سطوح کاربری زمین شهری با پوششهای گیاهی انسان ساخت است که هم واجد «بازدهی اجتماعی» و هم واجد «بازدهی اکولوژیکی» هستند.

فضاهای سبز شهری از دیدگاه شهرسازی در برگیرنده بخشی از سیمای شهر است که از انواع پوششهای گیاهی تشکیل شده است و به عنوان یک عامل زنده و حیاتی در کنار کالبد بیجان شهر، تعیین کننده ساخت مورفولوژیک شهر است. فضاهای باز شهری از یک سو، در برگیرنده فضاهای سبز موجود و از سوی دیگر، به صورت فضاهایی بالقوه جهت توسعه فضاهای سبز . شهری مطرح میشوند

خرید کاشی مسجدی

ـ تقسیم بندیها:

فضاهای سبز شهری را میتوان به سه دسته تقسیم نمود:

1ـ فضاهای سبز عمومی

2ـ فضاهای سبز نیمه عمومی

3ـ فضاهای سبز خیابانی

توسعه شهری پایدار و اکولوژیک:

از مجموع گزارشهای کنفرانسها و اجلاسهای بینالمللی در مورد توسعه پایدار شهری برای قرن 21 ،از جمله اجلاس 2000 برلین، تعریف زیر به نظر کاملترین تعریف از توسعه پایدار شهری است: «ارتقای کیفیت زیست شهری از جمله بخشهای اکولوژیک، فرهنگی، سیاسی، تاسیساتی، اجتماعی و اقتصادی بدون اعمال هر گونه فشاری بر نسلهای آینده با فشاری که در نتیجه کاهش سرمایه های طبیعی و انحصارات محلی اعمال میشود)

به عبارت دیگر، توسعه پایدار شهری بر راه های توسعه و مدیریت به شیوهای پایدار تمرکز و تاکید دارد که در آن، به تقویت و ارتقای برخی از جنبه های توسعه پایدار از جمله عملکرد انرژی، فضای سبز و واحدهای همسایگی اشاره شده است.

بانک جهانی، ارتقای کیفیت زیست و توسعه شهری پایدار را در گرو تحقق شرایط زیر میداند:

1ـ قابل زیست بودن: از حداقل معیارهای یک شهر پایدار و اکولوژیک، تامین محیطزیست سالم، امنیت اجتماعی، رفاه، مشارکت مردمی در فرآیندهای تصمیمسازی برای همه شهروندان، فرصتهای شغلی و نظایر آن است

2ـ برخورداری از مدیریت محلی کارآمد: یک نظام اداری و مدیریت محلی کارآمد و مؤثر موجبات تحقق بهرهوری بالای زمین شهری، مسکن، ترافیک و برنامه های شهری فراهم میآورد.

3ـ رقابتپذیری: شهر پایدار اکولوژیک، شهری است که از زیربنای قوی اقتصادی برخوردار باشد و متکی به نقش رقابتی خود است.

4ـ برخورداری از نظام اعتبار بانکی: شهر اکولوژیک نیازمند یک نظام مالی پایدار و عادلانه برای رشد اشتغال و درآمد است و قابلیت اعتبار بانکی به معنای سلامت مالی است.

شهر اکولوژیک، شهر پایدار، شهر سبز و شهر سالم، همگی واژه هایی برخاسته از دیدگاه های مختلف اقتصادی، زیستمحیطی و یا عدالتجویانهای در حوزه ارتباط میان «انسان و محیطزیست» هستند که معمولاً دارای بار معنایی و اهداف مشابهیاند.

شهر پایدار، شهری است که قادر است نیازهای اساسی و اولیه جمعیت را همراه با ایجاد زیرساختهای ضروری برای رفاه و آسایش شهری، مراقبت و خدمات بهداشتی ـ درمانی، مسکن، آموزش، حمل و نقل، اشتغال، نظارت و تدبیر سنجیده امور شهری و ... محقق سازد.

یکی از کوتاهترین تعاریفی که از شهر اکولوژیک ارائه شده، توسط ریچارد رجیستر (Register.R )بوده که گفته است: «شهر اکولوژیک، یک شهر سالم از حیث بومشناختی است»، و ادامه میدهد که چنین شهری وجود ندارد (3-1: 2003| Register .(

©کلیه حقوق این سایت متعلق به کاشی سنتی رنجبران به شماره برند 333592 می باشد
طراحی و توسعه شرکت مهندسی بهبود سامانه فرا ارتباط