مقاله ها
1403/05/14
نویسنده : مهدی شعبانیان

کوچه ها و خیابانها بخشی از شریانـــهای ارتباطی شهرها را بخـود اختصاص می دهند و در غالـــب دسترسی های سواره وپیاده امکان تردد را فراهم می سازند. کوچه ها عمدتا به منـــظور دسترسی های پیــــاده و خیابان تامین کننده دسترسی سواره به حساب می آید و از همین نظر عرض این معــابر نسبت به هــــم متفاوت می باشد . برخلاف کوچه ها که سطح معبر بصــورت یکنواخت می باشددر خیابانها بدلیل حرکت توامان سواره وپیاده علاوه بر مسیر حرکت اتومبیل ها یــــک معبر کم عـرض نیز تحت عنوان پیاده رو وجود دارد. این عرض از دیگر مشکلات معلولین بالخصوص معـلولین حرکتی که از صنـــدلی چــــــرخ دار استفاده می کنند می باشـد و در کوچه ها نیز عدم وجود حریــم برای جلوگیری از تداخل حرکت سواره و پیاده مشکلات دیگری را برای معلولین که محدودیـــت حرکتی بیشتری دارند دامن می زند .

کاشی هفت رنگ

به همین منظور توصیــه می گردد که در کلیه خیابانها حداقل عرض باند پیاده رو از 180 سانتی متر کمتر نبوده ودر کوچه ها نیز به منظور تمـــایز باند حرکت سواره و پیاده با استفاده از خط کشی یا تغــییر مصالح کفسازی بصورت مناسب این دو محور بطور کاملا مشخصی از یکدیگر جدا گردند .

انواع مصالح بکار رفته در کفسازی معابر نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. در سطوح پوشیده از خاک ، سنگدانه و شن ضمن اصطکاک بالا ، صندلی چرخ دار پس از مدتی بدلیـــل فرو رفتن در مصالح مذکور عملا از حرکت باز می ایستد. لذا برای این سطوح بهتر است مصالحی نظیر بلوکهای بتنی یا سطوح بتن در جا در نظر گرفته شود البته تامین حداقل اصطکاک بین سطوح مذکـــور وچرخ های صندلی معلول را نباید از نظر دور داشت. ضمنا در مراحل اجرایی کفســـازی با مصالح پیش ساخته باید توجه نمود که درز بین بلوک های مجاور از حد خاصی فراتر نرود زیرا که امکان گیر کردن چرخ صندلی یا عصای نابینایان در بین این درز ها وجود دارد .

در طراحی و اجرای مسیـــرهای حرکتـــی باید به موضوع شیــب های طولی و عرضی معبر نیز توجــــه داشت. شیب طولی اگر بیش از حـــد باشد در زمان حرکت به سمت بالا، معلول انرژی بیشتری باید صرف نمایدودر حین هرحرکت به سمت بالای شیب به دلیل جاذبه ناخودآگاه صندلی چرخ دار به سمت پایین شیب متمایل می گردد. در حرکت های به سمت پایین شیـــب نیز این امکان وجود دارد که کنتـــرل صندلی چرخ دار از دست معلول خارج گردیده و منجر به واژگونی آن شود .

شیب عرضی مسیر ضمن آنکه بدلیــــل هدایت آبهــای سطحی به خارج معبــر واجد اهمیت می باشد ، در صورت افزایـــش باعث بروز عدم تعادل در صندلی چرخ دار و احتمال خطـــر لغزش یا واژگـــونی می گردد .

از دیگر موانعی که در خــیابانها مانع تردد آسان معلولین می گردد. میله ها ویا بلوک هایی است که بعضا با فواصل کم از یکدیگر واقع شده و سدی در مسیر حرکت این افراد ایجاد می نماید. عدم وجود پل مناسب و قابل عبور با صندلی چرخ دار بروی جـــوی آب و استقرار برخی پل ها با ارتفاع زیاد بطوریکه معلول نمی تواند با صندلی چرخ دار روی آن تردد نمایداز دیگر معضلات معابر موجود می باشد. در این موارد توصیه می شود پل های مذکور با شیب متعادل بدون بالا آمدگی بیش از 2 سانتیمتر از سطـوح مجاور اجرا گردیده و تا آنسوی جوی با حرکت یکنواخت بدون انقطاع ادامه یابد .

توقف غیر مجاز اتومبیل ها و همچنین تردد دوچرخه و موتورسیکلت ها با سرعت نسبتا بالا و یا ســد معبر دستفروشان در معابر پیاده رو از جمله دیگر عوامل مزاحم برای تردد آسان معلولین در این معابــر می باشد که ابزارهای قانونی لازم خاص خود را جهـــت مرتفع کردن معضل طلب می کند

طرح کاشی مسجد


©کلیه حقوق این سایت متعلق به کاشی سنتی رنجبران به شماره برند 333592 می باشد
طراحی و توسعه شرکت مهندسی بهبود سامانه فرا ارتباط