مقاله ها
1403/05/01
نویسنده : منصوره کافی زاده - عباس رفسنجانی فیروزی

در طراحی فضاهای شهری باید اصول و ضوابطی را مد نظر قرار داد :

- در طراحی شهر باید دقت داشت پیش از آنچه در روی کاغذ به آن اندیشیده می شود به مصرف کنندة آن نیز اندیشیده شود

- مکانهای شهری باید نقش مثبت و سازنده ای در زندگی ساکنان شهرها داشته باشد :

 این اصل ممکن است آنقدر بدیهی به نظر برسد که نیاز به توضیح نداشته باشد لیکن باید توجه داشت که عدة زیادی از مردم از شهر گریزانند و عده ای هم با کشیدن دیوارهای بلند در اطراف مجموعة مسکونی خود ، خود را از سایر ساکنین شهر جدا می سازند . چنین وضعیتی ناشی از مشکلات بین مکانهای شهری و زندگی مردمی است . طبق این اصول باید زندگی و حیات را به فضاهای شهری بر گرداند و آنها را به مکانهایی جاذب و با روحیه که نمایندة تنوع خواستها و نیازهای ساکنان شهر باشند تبدیل کرد .

کاشی سنتی از کجا بخرم؟

- مزیتهای محیط زیستی را نگهداری و حفظ کند :

یکی از اصول بسیارمهم در طراحی شهر ، آگاهی از محیط زیست منطقه مزبور خصوصا" فضای سبز طبیعی شهر است . در طراحی شهر باید به این مهم توجه داشت که تا آنجا که امکان دارد باید پوشش گیاهی شهر مخصوصا" حواشی شهر محفوظ ماند چراکه وجود پوشش گیاهی اطراف شهر فواید بسیاری دارد که مهمترین آنها این است که سبب جلوگیری از ورود شن بوسیلة باد می شوند . دربسیاری از مواقع خصوصا" در کشور ایران پوشش گیاهی طبیعی داخل و حواشی شهر کافی نمی باشد و لازم است طراحان به فکر پوششهای گیاهی مصنوعی باشند و ارتباط و برخورد روزانه با مظاهر طبیعی در شهر ، حرمت حفظ طبیعت را بالا می برد و همزیستی با آن را متحقق می سازد .

-طراحی شهری به گونه ای باشد که تال سرحد امکان آثار زلزله ، سیل ، آتش سوزی و سوانح دیگر بر شهرها را کاهش دهد و راههای مناسب جهت مقابله با این خطرات طبیعی را جستجو کند .

- در طراحی شهری باید جنبه های زیبایی شناسانه را درنظر گرفت :

کنترل طراحی ساختمان و فضای شهری به لحاظ تأمین ایمنی ، سلامت ومنافع شهروندان از اهمیت بسیار برخوردار است واز ارکان نظام هدایت ساخت وساز شهری به شمار می رود . لزوم ایمنی ساختمان ها به ویژه در کشورهایی چون ایران که خطر نسبی بالاتری در بلایای طبیعی دارند ، باعث شده است که توجه نهادهای نظارت کننده بیشتر معطوف به مقولة ایستایی و بطور کلی ایمنی گردد وابنیه به لحاظ معماری و سیمای شهری کمتر کنتل شوند . اما بروز بحران کنونی نشان می دهد که باید به ارتقای کیفیت معماری و فضاهای شهری نیز بهای لازم داده شود . اکر چه عوامل مختلفی چون آگاهی و صلاحیت علمی و تخصصی معماران ، سیاست گذاران و مجریان و وجود سلیقه و فرهنگ مناسب جامعه در ارتقای محیط شهری دارای اهمیت بسیاری است ، اما باید بر ضرورت ایجاد نظام کنترل ساخت وسازهای شهری و تدوین ضوابط و مقررات کنترل کننده در عرصه های معماری و طراحی شهری تأکید گردد .

- در طراحی شهری باید در نظر داشت که هر شهری می بایست شخصیت و هویت خاص و بارز خود را داشته باشد .

رواج استانداردگرایی وسایر معمارها و ضوابط ساختمان سازی ، سیمای یکنواختی را برای شهرها بوجود آورده است

. مناطق شهری و ساختمانهای درون آنها در همه جا اغلب به هم شبیه اند . علیرغم اینکه کسانیکه در آنها زندگی می کنند دارای ارزشها و فرهنگهای متفاوتی هستند . بدیهی است ، مکان وموقعیت شهر ها نیز کاملا" متفاوت و متنوع و بنابراین شکل شهرها حاکی چنین تفاوتهایی باشد . شخصیت و هویت شهر تابعی از وضعیت منطقه ، سنتهای فرهنگی ، فعالیتهای موجود در شهر ، و هویت رسمی شهر است که حاصل تصمیمات گذشته دربارة شهر است . باید به چنین تفاوتهایی بها وارزش خاصی داد و در حفظ و تقویت آنها کوشید . خواه این تفاوتهای نواحی مختلف یک شهر باشد یا بین شهرهای مختلف باشد . در این مورد تفاوتهای منطقه ای نظیر اقلیم ، پوشش گیاهی و عوارض طبیعی نقش تعیین کننده ای دارند .

- در طراحی شهری بایستی فرم شهری جدید ، جوابگوی نیازها و رفتارهای متحول جامعه باشد و به نوعی طراحی شهر با دنیای معاصر مرتبط است . با تحول یافتن جوامع ، انواع جدیدی از بناها و فضاها مورد نیاز خواهد بود تا پاسخگوی تغییر و تحولات جدید باشند . برای مثال می توان از ارتباط جدید بین محل کار و محل سکونت نام برد و یا با توجه به وسایل نقلیة عمومی در سطح شهر ، ترکیب جدیدی از مسکن ارائه داد . ویا اینکه برای جلوگیری از ترافیک در خیابانها وعدم وجود جای پارک ماشین اندیشید . به عقیده نگارنده با ایجاد مجتمع های تجاری و خدماتی به جای فروشگاههای پراکنده درخیابانها می توان به میزان زیادی از ازدحام و شلوغی خیابانها کاست .

سفارش کاشی اسپانیایی

©کلیه حقوق این سایت متعلق به کاشی سنتی رنجبران به شماره برند 333592 می باشد
طراحی و توسعه شرکت مهندسی بهبود سامانه فرا ارتباط