مقاله ها
1403/04/25
نویسنده : دکتر میترا حبیبی

از دیدگاه نظری حق استفاده همگان از محیط شهری و طبیعی، حقی است که احقاق آن براساس اصل عدالت و به موجب بنیانهای اعتقادی، حقوق فردی و هستی انسان، جهت تعادل و تعامل در محیط اجتماعی، ضروری است.

چنانچه مطابق تعاریف سازمان ملل"عقب ماندگی" فقدان یا محدودیت فرصتها در راه مشارکت در زندگی اجتماعی در سطحی همانند دیگران، تعریف شود، لذا رفع تبعیض از گروههایی که بدلایل متفاوت از غالب مواهب شهری بی بهره مانده اند و از عدم تناسب کالبد فضاهای شهری با محدودیتهای خود در تنگنا بودهاند، ضروری بوده و این ضرورت ایجاب میکند تا توجه به گروههای ضعیفتر اجتماعی نظیر کم توانان جسمی ـ حرکتی در اولویت قرارگیرد، چراکه فقدان یا محدودیت فرصتها به عدم مشارکت و عدم احساس خوشبختی تبعیض واقع شدگان منجر شده و خود مانعی در جهت بروز شهری متباین و مملّو از تنوع میگردد.

مفهوم تأمین عدالت در زندگی شهری، قبل از هرچیز معطوف به ایجاد تعدیل و برابری به نفع گروههایی است که در شرایط هم زمانی و هم مکانی، نسبت به سایرین از فرصت محدودتری در بهرهوری از امکانات قراردارند.

رقراری عدالت، مستلزم پذیرش منطق و تفکر چند صدایی (کثرت گرا) گفتمان، مشارکت، قانونمداری، فردباوری و در یک کلمه حضور جامعه مدنی است. تفکری که با ورود نهضتهای اصلاح  طلبانه شهری موجب رشد و تکوین برنامهریزی بعنوان یک فرآیند اجتماعی گردید و پاسخی به تغییرات و ارزشهای اجتماعی تلقی شد.

بدین ترتیب، اهداف اصلاح طلبانهی بزرگ جایگزین مهارتهای تکنیکی گردید و منافع هنجاری و ارزشی از یک نگرش نهادی تبدیل به روش برنامهریزی گردید و برنامهریزی در جهت بهبود شرایط جامعه و از بین بردن بیعدالتی مورد استفاده قرارگرفت.

تئوری برنامهریزی حمایتی Planning Advocacy که از نیمه دوم قرن بیستم مورد توجه متفکرین قرارگرفت، با تبیین نگرش و نحوه برخورد با بیعدالتی و حمایت از مورد تبعیض واقع شدگان، راهبردها و سیاستهای شهرسازانهای را تعریف میکند تا بصورتی ترجیحی اولویتهای گروههای محروم مطرح و تعیین گردد و صدای اعتراض محرومین به گوش مسئولین مربوطه برسد.

نفع عمومی بعنوان یک مسئله و موضوع کلیهی در این تئوری به شمار میرود. در این مورد سئوال مطرح این است، چگونه میتوان منافع جمع را ارتقاء داد بنحویکه منافع کوتاه مدت و خصوصی افراد نیز مورد توجه قرارگیرد؟

داویددوف (1965 )در این مورد اعتقاد دارد که ساختار برنامهریزی باید دوگانگی بین رفاه عمومی و رفاه یک گروه اقلیت را در محاسبات خود منظور نموده و در اجرا هم آن را لحاظ نماید. مدل ارایه شده توسط وی همانند پیگیری امور حقوقی توسط وکلای مدافع میباشد. وی اعلام میدارد که برنامهریزی حمایتی باید با توسل به این اقدامات در احیای حقوق گروههای محروم عمل نماید.

قیمت کاشی سنتی

در اینجا برنامهریز، نقش نمایندگی گروههای محروم را ایفا مینماید ولی از موضع آنان به زبانی که برای مسئولین و تصمیم گیرندگان قابل فهم باشد، دفاع میکند. روشهای مورد استفاده در این مدل، روشهای وکلای مدافع در امور حقوقی پیشنهاد شده و توصیه گردیده تا برنامه ریز حمایتی شکل و محتوای مدارک و مستندات دفاعی را به گونهای تنظیم نماید تا ضمن انتقال سریع به مخاطب، بیشترین اثر و نفوذ را ایجاد کند. همچنین مسئولیت آموزش به گروههای ذینفع نیز بر عهده برنامه ریز است تا در نتیجه افزایش آگاهی اجتماعی زمینه برای انجام برنامه ریزی جمع گرایانه، مهیا گردد.

فروش کاشی مساجد

نابراین درچارچوب برنامه ریزی حمایتی تأمین عدالت و آزادی کافی در فضاهای شهری برای گروههایی که بدلیل محدودیتهای حرکتی در تنگنا قرارداشته و عملاً از مواهب شهری بی بهره ماندهاند در اولویت اول متخصصان و برنامه ریزان شهری قرار میگیرد تا زمینهساز سرزندگی و نشاط زندگی اجتماعی باشد. چنانچه دوهِل(1984 )میگوید "شهرباید ساکنین را قادر سازد تا از مواهب شهراستفاده کنند"، تحقق گردد.

مشاوره خرید کاشی سنتی

©کلیه حقوق این سایت متعلق به کاشی سنتی رنجبران به شماره برند 333592 می باشد
طراحی و توسعه شرکت مهندسی بهبود سامانه فرا ارتباط